Az ipari fúvókák méretezése

iho   ·   2019.02.20. 16:50

(x)

A PNR kínálatában körülbelül 24.000-féle fúvókatípus érhető el, melyet webáruházukból megrendelhetnek.

Milyen csoportosítás szerint szokás a fúvókákról beszélni?

Csoportokba sorolhatjuk őket a cseppképzés módja szerint, beszélhetünk továbbá hidraulikus (vagy nyomáselven működő), mechanikus (forgótárcsa, lengő vagy forgódob végzi el a cseppképzés folyamatát), pneumatikus (levegőporlasztásos), ködképzős (termikus), illetve ezeket kombinálva kialakított fúvókákról.

Csoportokba sorolhatjuk a fúvókákat különböző kialakításuk szerint is. Így megkülönböztethetünk injektoros cseppképzésű, tárcsás, ütközéses (felület vagy folyadék ütközéses), légporlasztásos és cirkulációs (nagy nyomású permetezőgépeken használják) fúvókákat.

Szórásképük szerinti csoportosításuknál beszélhetünk kúppalást, telt kúpos, legyezőszerűen elosztó fúvókákról (ezek keresztmetszete lehet: háromszög vagy trapéz alakú).

Aszerint is meg lehet különböztetni a fúvókákat, hogy milyen anyagból készülnek. Nyilván a tartósabb anyagúak leszek a drágábbak: rozsdamentes acél, réz, esetleg kerámia fúvókák, míg az olcsó fúvókák többnyire olcsóbb, különféle műanyagból készülnek, ezek élettartama rövidebb lesz, a drágább, minőségi anyagokkal szemben. Hiába olcsóbb és rövidebb élettartammal bírnak, a műanyag fúvókák a legkeresettebbek és legelterjedtebbek, például a mezőgazdasági öntözés terén.

A hidraulikus (nyomáselven működő) fúvókák típusai
  • Telekúp fúvókák (axiális és tangenciális kivitelezésben is kaphatóak)
  • Kúppalást fúvókák (axiális és tangenciális kivitelezésben is kaphatóak)
  • Tűsugár fúvókák
  • Lapos sugár fúvókák
Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretet?

Attól függően, hogy milyen célra szeretnénk felhasználni kell megállapítani a megfelelő fúvóka típusát, majd a méretet. Miután beazonosítottuk a megfelelő fúvókatípust, következhet a fúvóka méretének kiválasztása. Ha már meglévő szivattyú mellé vásárolunk fúvókákat, akkor figyelembe kell venni, hogy hol helyezkedik el a szivattyú munkapontja, mert ehhez kell méretezni a fúvókákat a keletkező nyomásesések függvényében.

Ha nincs szivattyú, amihez igazodva kell fúvókát választanunk, akkor azt kell figyelembe venni, hogy milyen tevékenységhez használnánk a fúvókákat, ehhez mekkora a közeg mennyisége, amihez telepíteni kéne egy elméleti szivattyút (általában centrifugál szivattyúval kalkulálnak), hogy a megvásárolt fúvókákat maradéktalanul kiszolgálja. Azok a vásárlók vannak előnyben, akik gyakorlati tapasztalatra tettek már szert a fúvókák használatának terén, mert ők könnyű szerrel ki tudják választani a megfelelő méretet, amilyen tevékenységre használni fogják.

A fúvókák számát befolyásolni fogja a célpont, amit például mosni kell. A mosáshoz szükséges fúvókák mennyiségét úgy számíthatjuk ki, hogy figyelembe vesszük a mosó közeg mennyiségét, és a mosás jellegét.

Amennyiben elveszettnek érzi magát, és nem biztos a számítás menetében, vagy hogy milyen tényezőket kell figyelembe venni a megfelelő fúvóka kiválasztásához, úgy a Monojet Kft. munkatársaira számíthat, mivel nagy tapasztalatokkal rendelkeznek a fúvókák forgalmazásában és kiválasztásában is.

Kapcsolódó hírek