Hagyjuk szárnyalni a gyermeki fantáziát

iho   ·   2019.02.21. 01:12

(x)

Napjaink népszerű tévképzete az, hogy a gyermeket nem szabad hagyni unatkozni. Bármilyen hihetetlen, az az időszak amikor a gyermek nem csinál semmi "értelmeset", roppant jó hatással van a fantáziájára. Tehát ez az időszak nem elvesztegetett idő semmilyen szempontból sem, ezért hagyjuk békén a kicsit, ha éppen semmit sem szeretne csinálni.

Kutatások is bizonyították, hogy azok a gyerekek, akiknek élénk a fantáziája, kreatívabbak és ügyesebbek lesznek problémáik megoldásában és a stressz kezelésében egyaránt. Arról nem is beszélve, hogy aki gyakran használja a fantáziáját, annak stabilabb a jövőképe, sőt, hogyha valami nem sikerül, akkor sem esik kétségbe, hanem van motivációja arra, hogy felálljon és tovább küzdjön a céljáért.

Milyen hatással van a fantázia az életre?

A szókincs bővítésére is remekül alkalmas a fantáziálás, mivel a gyerekek előszeretettel ismételgetik a különböző fórumokon hallott szavakat. Ez azt jelenti, hogy a szülők és a közvetlen környezetük igen nagy hatással vannak a gyerekek kommunikációjára, ezért kiemelt figyelemmel kell lennünk arra, hogy miket mondunk a gyermekünk előtt. A fantáziálás ezeket is segíti, mivel így gyakrabban használják magukban a tanult szavakat, különböző értelmet adva nekik. A LEGO készletek remek teret nyújtanak például a szerepjátékoknak.

A problémamegoldásra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Éppen emiatt lényeges, hogy ha problémával kerülünk szembe, akkor úgy oldjuk meg, hogy amennyiben azt a gyermekünk lemásolja, akkor neki is hasznára váljon. Ezt a készséget a fantáziálás alatt is használják a kicsik, így tanulva meg az optimális megoldásokat, például a Geomag végtelen összeállítási lehetőségei során.

A kreativitás kiaknázására is tökéletes módszer, ha hagyjuk fantáziálni a gyermekünket. Gondoljunk csak bele, ezáltal új történeteket és hozzá tartozó szereplőket tudnak megalkotni a kicsik. Ezzel még akár a későbbiekben olyan karriert is befuthatnak, mint a Harry Potter szerzője, J.K. Rowling, aki gyermekek millióival szerettette meg újra az olvasást.

Ha a gyermek a fantázia világába merül, az jó hatással lehet az empátiára és az érzelmi nevelésre, így egyre nyitottabban fog hozzáállni a különböző helyzetekhez. Ez azért is jó mindenkinek, mivel a gyerekeket könnyen megérintik az általuk elképzelt helyzetek.

Végül pedig a mesélés az, ami igazán el tudja meríteni a gyerekeket a fantáziájuk világában. Ezért is jó, ha olyan könyvből mesélünk, ami nem tartalmaz illusztrációkat, így a gyermek maga képzeli el a jó és a gonosz szereplőket, így nem lehet túlságosan ijesztő, hiszen csak azt tudja megalkotni a képzeletében, amit már látott.

Kapcsolódó hírek