Hogyan tároljuk a fűszereket?

iho   ·   2019.03.21. 03:42

(x)

Adnak egy kis pluszt az ételnek, legyen szó sütésről, főzésről, párolásról vagy csak saláta készítésről. A fűszerek tárolására azonban mindenképp figyeljünk, hiszen a nem megfelelő körülmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a fűszer veszítsen zamatából, illatából.

Jártunk már úgy mindannyian, hogy a főzéshez használt szokásos fűszerekből és ételízesítőkből a nagyobb bevásárlások alkalmával bedobtunk a bevásárlókocsiba még egyet, tán kettőt is, csak hogy tuti legyen otthon. Addig nincs baj, amíg az eredeti csomagolásban tároljuk, mert azt úgy alakították ki a kereskedők, hogy távol tartsák a levegő nedvességétől, a kártevőktől, az egyéb szaganyagoktól.

De ezek a papírtasakok nem mutatnak épp dekoratív megjelenést, mikor kinyitjuk a konyhaszekrényt, és épp kiömlik ránk az összes csomag. Lehet ésszerűen elrendezni, nagyobb dobozokba beállítani, hogy amikor szükségünk lesz rájuk, csak elő kelljen szedni. Vagy ha felbontjuk a zacskókat, akkor azok tartalmát bele tudjuk tölteni a kifejezetten fűszerek tárolására kialakított fűszertartókba.

Pár gondolat a szavatosságról

Ha helyesen tároljuk a fűszereket, azok több évig is elállnak, felhasználhatóak, legfeljebb az aromájukból veszíthetnek. Itt jegyezzük meg halkan, hogy a szavatosságot illik feltüntetni a zacskón, de most őszintén, ha tényleg gondosan ügyelünk a tárolás helyességére, akkor számít-e az, hogy nem 3-4 éven belül használjuk fel, hanem a negyedik év elején?

A mindennap használt fűszer, a szárított egész bors például a középkorban fizetőeszközként is szolgált a mindennapi kereskedelemben. Biztos volt olyan, aki gondosan elrakott belőle egy jó nagy zsákkal, hogy minél több mindent tudjon a későbbiekben kialkudni. Vajon szavatosságot is írt hozzá? Nem hinnénk. A szárítás ugyanis a legrégebbi tartósítási módszerként maradt fent, és használjuk mind a mai napig.

A tárolási módszerekről pár szót

Az emberek különböző tárolási módszereket használnak. Vannak, akik meghagyják az eredeti csomagolásban és begumizzák, vannak, akik gondosan ügyelve saját edénybe, felcímkézve tárolják a fűszereket. Sokan szeretik befőttes üvegben tárolni, de mások a boltokban kapható légmentesen záródó fémdobozokra esküsznek. De van néhány alapelv, amit mindenképp tartsunk szem előtt, bárhogy is döntünk:

  • Tartsuk távol a fűszereket a nedvességtől, ideértve a levegő páratartalmát is
  • Tároljunk fénytől védett helyen
  • Érdemes fűszerkanalat használni, hogy ne szennyezzük be a kezünkkel a fűszert
  • Légmentesen csomagoljuk el a fűszereket
  • Írjuk rá a tárolóra, hogy meddig őrzi meg a szavatosságát (az eredeti csomagolás szerint)

Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, akkor teljesen mindegy, hogy üveg, fém vagy műanyag, netán az eredeti csomagolás a tároló, fűszereink szavatosságukat sokáig meg fogják őrizni. Hol találunk tökéletes tárolókat? Természetesen a potompenz.hu webáruházban.

Kapcsolódó hírek