Mennyi a napi kalóriaszükségleted?

iho   ·   2019.04.17. 02:02

(x)

Ehhez többféle adat szükséges, így nem olyan egyszerű egy papír és ceruza segítségével kiszámolni. Éppen ezért találtuk ezt a kalóriaszükséglet kalkulátort, ami segítségedre lehet a megfelelő mennyiség kiszámításában.

A kalóriaszükséglet kiszámításához szükség van a nemedre, a korodra, a magasságodra, a testsúlyodra, na meg arra, hogy mennyire élsz aktív, mozgásban gazdag életet. A legtöbb kalkulátor, mint a már fent említett is a Mifflin-St. Jeor képletet alkalmazza a megfelelő mennyiség kiszámításásra.

Ez röviden azt jelenti, hogy a nyugalmi kalória felhasználás = 10 x testtömeg (kg) + 6,25 x testmagasság (cm) – 5 x életkor (év) + X. Ez az X egy olyan korrekciós szám, ami a nők esetében -161, a férfiaknál +5. Tehát ha adott egy 70 kilogrammos, 170 centi magas, 30 éves nő, akkor az: (10x70)+ (6,25x172)-(5x30)+ (-161)= 1464 kcal.

A kalkulátor emellett még arról is ad egy információt, hogy mennyi a napi energiafelhasználás a beírt heti aktivitási adatok függvényében. Fontos tudni, hogy minél idősebb vagy, annál kevesebb energiát használsz fel, így nem véletlen, hogy sokkal könnyebb hízni idősebb korban. Természetesen ez csak egy irányszám, nem arra szolgál, hogy akkor most, ha törik, ha szakad, ennyi kalóriát kell bevinni a szervezetedbe. Amennyiben úgy látod, hogy a súlyod nem éppen megfelelő, tehát vagy túlsúly vagy kóros soványság áll fenn, akkor mindenképp érdemes szakember segítségét kérni. Hogy mi az átlagos testsúly, azt könnyedén megtudhatod a BMI kalkulátor segítségével.

Mit tegyél, ha hízni vagy fogyni szeretnél?

Ha a hízás a cél, akkor érdemes több energiát bevinni a szervezetbe, mint amit felhasznál. Vagyis ez azt jelenti, hogy a kiszámolt kalóriaérték felett kell tartani azt az értéket, amit a szervezetünkbe juttatunk. Amennyiben emellett sem indul meg a súlynövekedés, akkor érdemes lehet szakorvos felkeresése, mert lehetséges, hogy egyéb betegség áll a dolog hátterében.

A fogyás sem olyan egyszerű, hogy akkor csak az érték alatt kell tartani a napi kalóriát. Mivel az emberi szervezet úgy van felépítve, hogy ha túlságosan sok a bevitt kalória, akkor raktároz, ha éhezik, akkor raktároz, és ha rendszertelenül jut a megfelelő mennyiséghez, akkor is raktároz. Tehát nagyon fontos, hogy a napi étkezéseket bontsuk le 5 alkalomra, amikor is gyakrabban, de kevesebb kalória kerül elfogyasztásra, amivel kifejezetten jót teszünk a szervezetünknek.

Ahogy látható, nem egyszerű a dolog, de mi megtaláltuk a kalkulátorokat a kiszamolo.com oldalon, amik megkönnyítik az életedet!

Kapcsolódó hírek