Mi a különbség a régi és az új típusú nagy teljesítményű zseblámpa között?

iho   ·   2019.02.20. 16:56

(x)

Régi zseblámpák

Régen még, ha nagyteljesítményű zseblámpára vágytunk, akkor minden valószínűség szerint minimum egy fél téglányi elemlámpát kellett magunkkal cipelnünk. Persze, edzésnek sem rossz, de azért igazán megterhelő lehetett, hogyha az ember túrázni indult és egy ilyen lámpaszörny figyelt még pluszban a hátizsákban. Nem mondhatjuk, hogy derékkímélő idők voltak.

Mivel a felépítésüket tekintve jóval egyszerűbbek voltak, így a tartósság jegyében minél nagyobb energiaforrást kellett alkalmazni a gyártás során. Nem is beszélve még az izzókról, amiknél szintén számított a méret. Éppen ezért választhattunk, hogy egy kevésbé hatékony lámpával indulunk útnak, vagy például jelentős többletsúlyt kell hurcolnunk. Egy ilyen lámpa felépítése a következő volt: az alap a lámpatest, ehhez kapcsolódik a foncsor és az izzó, valamint többnyire a másik végén található a kapcsoló és természetesen a különböző méretű elemek, melyek működtetik az egészet. Ha szerencsénk van és még találkozunk ilyen lámpával, higgyük el, az még ma is világítani fog.

A mai nagy teljesítményű zseblámpák

Manapság inkább a tömeggyártás vette át a hatalmat a zseblámpák terén is, így a méret csökkent, az élettartam és a fényerő pedig a többszörösére nőtt. Ez megmutatkozik a felépítésben is, mivel ma már ez körülbelül így néz ki minden lámpa esetében: a lámpatest, foncsor vagy lencse mellett az izzót felváltotta a LED dióda és az ehhez kapcsolódó LED vezérlő. A hagyományos izzó helyett ma már minden zseblámpa LED fényforrással működik. Arról nem is beszélve, hogy a lámpa áramforrása is megváltozott, azaz megérkeztek a tölthető elemek, de a még modernebbek már tölthető akkumulátorral készülnek. Ez azért is praktikus, mert micro USB-vel tölthetőek, amit manapság már keresnünk sem kell, olyan népszerű.

Ha egy igazán jó lámpát szeretnénk, akkor a Fenix LD75C LED zseblámpa az, ami előtt meg kell emelnünk a képzeletbeli kalapunkat. Ez a lámpa 4200 lumen fényárammal 490 méteres látótávolságot világít, pedig mindössze 16 cm hosszú. Emellett pedig 2 méteres mélységig vízálló, de azt is tökéletesen bírja, ha véletlenül leesik valahonnan. 4 színes fényerővel rendelkezik, ami mellett 6 különböző fehér is helyet kapott a repertoárban, csakúgy, mint az S.O.S. is. Emellett 5 év garancia biztosítja számunkra azt, hogy nem kell egyhamar lámpát cserélnünk, mivel nem olyan típus, ami csak úgy elromlik.

Ezt a lámpát beszerezhetjük számos szakboltban, de akár az interneten keresztül is, például a Zseblampa.com oldalról, ahol szakszerű segítség áll a rendelkezésünkre, ha valamivel kapcsolatban kérdésünk lenne.

Kapcsolódó hírek