100 000 000 forint bírságot kaptak a külföldi fuvarozók

iho/közút   ·   2017.06.22. 20:35
kamion00

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tájékoztatása szerint májusban már az ország teljes területén megkezdték az ellenőrzéseket a Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztály (KKEF) ellenőrei. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete kezdeményezésére felállított akciócsoportok májusban a jogosulatlan fuvarozási tevékenységek célzott ellenőrzését végezték, és összesen 100 millió forint bírságot szabtak ki, minden esetben külföldi fuvarozókra.

A KKEF ellenőrei május 8-án kezdték meg az ellenőrzéseket, elsőként a Központi régióban, nyolc közúti ellenőrrel. Egy nappal később álltak munkába az észak-kelet magyarországi régió nyolc fővel, a Kelet-Magyarországon tizenhat fővel, valamint Dél-Kelet Magyarországon négy ellenőrrel. A dél-nyugat magyarországi régióban május 19-étől működnek az akciócsoportok, hat fővel, a május 24-én bekapcsolódó nyugat-magyarországi régióban pedig négy közúti ellenőr végzi a célzott ellenőrzéseket.

Az NFM tájékoztatása szerint a jogosulatlan fuvarozást vizsgáló ellenőrzések során 135 esetben tártak fel jogsértést, hiányosságot kizárólag külföldi fuvarozóknál találtak. Az elkövetők kizárólag külföldiek voltak, a honosságuk szerint jellemzően ukrán, fehérorosz, török, szlovák és orosz kamionokkal.

A leggyakrabban feltárt szabálysértések között előfordult az engedély nem megfelelő kitöltése, a CEMT engedély nem megfelelő kiterjesztése, a közösségi engedély hiánya, hiányos CMR kitöltés, okmány, számla hiánya valamint a forgalmi engedély hiánya. A májusban a fenti esetekben kiszabott bírságösszeg 100 millió forint volt.

Az MKFE továbbra is szorosan együttműködik az NFM-mel annak érdekében, hogy a száz plusz harminc fős ellenőri csoportok a piacvédelem szempontjából a leghatékonyabban végezhessék a munkájukat. Az egyesület azt is kezdeményezte a szakminisztériumnál, hogy a következő hetekben a külföldi személyszállító vállalkozások engedélyeinek ellenőrzésére is indítsanak célzott akciókat, elsősorban a központi régió azon frekventált helyein, ahol a legjellemzőbb a tevékenységük.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.