A BKK ellenőrzi a forgalmi rendet a Kossuth téren

MTI   ·   2013.04.09. 19:53

A BKK kedden azt közölte: a helyszínen tapasztaltak alapján azonnali intézkedéseket léptettek életbe, így felkérték a tervezőt, hogy haladéktalanul pótolja az ideiglenes forgalmi rendet kijelölő, a jóváhagyott terven szereplő, de ki nem helyezett KRESZ-táblákat. Mint írták, a munkavégzést folyamatosan ellenőrzik. Emellett, mivel a vártnál nagyobb lett a közúti forgalom a Honvéd és a Szemere utcákban, ideiglenesen kikapcsolták a jelzőlámpákat az Alkotmány utcai és a Kálmán Imre utcai csomópontokban. Ezzel egy időben soron kívül intézkednek a megnövekedett közúti forgalmi igényekhez jobban igazodó jelzőlámpa programok haladéktalan bevezetésére - tették hozzá.

Mint írták, az autósok szempontjából az elkövetkező hetekben a jelenlegi ideiglenes forgalmi rendhez képest már nem várható további változás.

A BKK korábbi tájékoztatása szerint a hétfőtől a Kossuth Lajos téren és környékén ideiglenes forgalmi rendet léptettek életbe. Eszerint az id. Antall József rakpart Garibaldi utcai fel- és lehajtó ágát lezárták, így az alsó rakpartról dél felől a Széchenyi István tér után legközelebb a Jászai Mari téren lehet felhajtani, míg észak felől a Szent István park után a Széchenyi István téren, mivel a Markó utcai le- és felhajtó ág továbbra is zárva marad. Az Akadémia utcán csak a Garibaldi utcáig lehet közlekedni. A Zoltán utca forgalmi iránya a Nádor utca és a Széchenyi rakpart között megfordult, most a Széchenyi rakpart felé egyirányú. Az Alkotmány utca tér felőli vége zsákutca lett a Vajkay utca és a Kozma Ferenc utca vonalától. A Szalay utca nyugati végétől csak a Falk Miksa utca felé lehet továbbhaladni, míg a Balassi Bálint utca déli vége ugyancsak zsákutca lett a Markó utcától.

A közlekedési központ alternatív útvonalként az id. Antall József rakpartot, illetve a Bajcsy Zsilinszky utat ajánlotta, de leginkább azt javasolták, aki teheti, autója helyett válassza inkább a közösségi közlekedést.

A 2-es villamos menetrendje is megváltozott a tér átépítése miatt: a szerelvények várhatóan augusztus végéig a Közvágóhíd végállomás és a Kossuth Lajos téri ideiglenes végállomás között közlekednek. A Kossuth tér és a Jászai Mari tér között 2V jelzéssel villamospótló busz szállítja az utasokat.

A tér lezárt szakaszán északi irányban egyedül a villamospótló autóbuszok hajthatnak át, illetve a Báthory utca és az Alkotmány utca közötti szakaszon a 70-es és 78-as trolibuszok. A téren kijelölt kerékpárút még egy-két hétig használható, de utána azt is lezárják a Markó utcától.

A fővállalkozói pályázatot elnyerő KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. hétfőn kezdte meg a Kossuth térnek és környékének átépítését. A Steindl Imre program keretében a tér rekonstrukciója mellett új mélygarázst, térszint alatti látogatóközpontot és parlamenti múzeumot is létrehoznak a 2014-re zöldebbé váló téren.

Kapcsolódó hírek