A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások április 25-étől

iho/vasút   ·   2016.04.23. 08:45
sinevogep0
Balatoni tavasz: déli felújítás

A legfrissebb és legfontosabb, a már általunk is beharangozott munka: Szántód-Kőröshegy és Balatonszemes között folytatódik a dél-balatoni vasútvonal korszerűsítése, ezért több ütemben korlátozásokat vezet be a vonatforgalomban a MÁV. Április 28-áig Szabadbattyán és Balatonszemes között, ezt követően április 29-étől június 10-éig a Siófok–Balatonszemes vonalszakaszon lesz felújítás. Az említett szakaszokon pótló buszokra kell átszállni, továbbá a dél-balatoni pályán és a csatlakozó vonalakon módosított menetrend lesz érvényben.

És akkor a PM1000-es nekilátott: a 2000 tonnás óriásgép Balatonföldváron „állt bele a vágányba”. Az 1115 méter hosszú gépóriás 24 órás munkavégzés esetén átlagosan 650-750 métert haladhat. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Varga György)

A Szabadbattyán–Balatonszemes közötti szakaszon április 28-án éjszakáig minden személyszállító vonat utasait autóbuszok szállítják a Szabadbattyán–Lepsény–Siófok–Szántód-Kőröshegy–Balatonszemes útvonalon.

  • Az ütemes menetrendben közlekedő gyors- és InterCity vonatokat helyettesítő autóbuszok a siófoki és a lepsényi vasútállomást nem érintik, ezért a vonatokra ráhordó autóbuszokat állít be a MÁV-START, amelyek Szabadbattyán–Siófok–Szabadbattyán, illetve Lepsény–Balatonszemes–Lepsény között ingáznak.
  • Minden más vonat esetén az autóbuszok a vonat eredeti útiránya szerinti megállókat érintik, vagy – a közúti kialakításnak megfelelően – az ahhoz legközelebb fekvő VOLÁN megállóhelyen állnak meg.
  • A közúthálózat vonalvezetése miatt a vonatpótló buszok Kiscséripuszta és Polgárdi-Tekerespuszta megállóhelyeket nem érintik. Ide és innen kisbuszokkal lehet érkezni, illetve indulni és eljutni Polgárdi malom, Volán megálló–Kiscséripuszta–Tekerespuszta bekötő út–Polgárdi-Tekerespuszta vasúti megállóhelyekre.
  • A személyvonatokat pótló buszok menetideje a teljes útvonalon 114 perc. A gyorsvonatok vonatpótlói Szabadbattyán és Zamárdi között – az M7-es autópályán haladva – 65 perc alatt teszik meg a teljes távot.
  • Az átszállási idő minimum 5–7 perc.
  • Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön és Nagykanizsán a csatlakozásokat a vágányzári menetrendhez igazították.
  • Április 28-áig a Szabadbattyán–Aszófő vonalszakaszon sem közlekedhetnek a vonatok, ezért az észak-balatoni vonalon is módosított menetrend lép életbe. Szabadbattyán és Aszófő között vonatpótlók járnak.
  • Ugyanebben az időben Siófok és Ádánd között is vonatpótló buszok szállítják az utasokat.
Szétvágott szegedi vonal

A Budapest–Cegléd–Szeged vasútvonalon április 25-én és 27-én Nyársapát és Katonatelep között karbantartási munkák miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A két említett napon Cegléd és Kecskemét között néhány vonat helyett autóbuszok szállítják az utasokat.

Hegyi meló

A MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton pályakarbantartást végeznek előreláthatóan április 29-éig. A munkálatok ideje alatt – keddtől péntekig – a vonatok csak Szépjuhászné és Hűvösvölgy között közlekednek. Áprilisban hétfőnként – a megszokott rend szerint – továbbra sincs vonatközlekedés a Gyermekvasúton. A hétvégi menetrendben nincs változás, szombaton és vasárnap a teljes útvonalon járnak a vonatok, Hűvösvölgyből és Széchenyihegyről 45 percenként indulnak. A vágányzár ideje alatt érvényes menetrend megtalálható a Gyermekvasút honlapján.

Április 26-án a karbantartási munkák miatt a Cegléd–Szeged vasútvonalon minden vonat módosított menetrend szerint közlekedik, továbbá Cegléd és Kecskemét között a vonatok helyett autóbuszokkal kell utazni. A vágányzár időtartama alatt az utazási idők jelentősen megnőnek. A Szegedről Budapest-Nyugati pályaudvarra 4:43-kor induló 7009-es számú vonat Nyársapát állomáson és Cegléd-Ferihegy között nem áll meg.

Ismert fontosabb apróságok

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon május 8-áig a hegyeshalmi állomáson végeznek karbantartásokat, ezért néhány Győr–Hegyeshalom közötti helyi vonat módosított menetrend szerint jár.

Pécsbánya-Rendező és Villány között javítják a vágányokat április 29-éig. A vonatok menetrendje módosul, illetve a Pécs–Villány–Mohács/Magyarbóly szakaszon vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A Vác–Balassagyarmat vasútvonalon, Nógrád és Diósjenő állomás között pályafelújítás miatt április 30-áig vonatpótló autóbuszok közlekednek. A vasútvonalon módosított menetrend érvényes.

Nagycsere és Vámospércs állomás között pályafelújítást végeznek. Ezért a hirdetményben feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve Debrecen–Nyírábrány állomás között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A szomszédban is dolgoznak

A GYSEV Szombathely–Zalaszentiván vonalán május 14-ig, éjjelente karbantartást végeznek, az érintett vonatok módosított menetrend szerint közlekednek és helyettük Szombathely és Zalaszentiván között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Sopron–Győr vasútvonalán végzett pályakarbantartási munkák miatt április 25-étől április 29-éig naponta 07:05 órától 18:30 óráig, valamint május 2-ától május 4-éig naponta 07:05-től 18:30-ig a hirdetményen szereplő vonatok a fejlécükben megjelölt napon módosított menetrend szerint közlekednek.

Sopron és Kapuvár állomás között vonatpótló autóbuszok közlekednek a sárga alapon megjelölt menetrend szerint. Kizárólag a hirdetményben szereplő vonatok menetrendje módosul, a fel nem tüntetett vonatok továbbra is menetrend szerint közlekednek!

„Nem kell folyton zabálni”

Június 17-éig a Román Vasúttársaság hálózatán végzett karbantartások miatt a Budapest-Keleti pályaudvarról 14:40 órakor induló, Brassóig közlekedő Corona InterCity vonat, továbbá a Budapest-Keleti pályaudvarról 17:40 órakor induló, Nagyváradig közlekedő vonat módosított menetrend szerint közlekedik. Az IC363, IC362 számú Ady Endre nemzetközi InterCity vonatpár étkezőkocsi nélkül közlekedik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek