Újra közöljük hétvégente a vágányzári híreket, hiszen nyakunkon a jó idő, most már folyamatosak lesznek a nagy felújítások, valahol biztos, hogy dolgoznak majd a pályamunkások a sínek mentén. A lentebb közölt vágányzárak, vonatpótlások egy részéről persze lehet tudni, hogy – mondjuk így – idézőjeles: nem addig tart, nem úgy, és lehetne még sorolni az indokokat, de inkább nem tesszük. Lényeg, a MÁV ezt és így kommunikálja a pályafelújításokkal kapcsolatban, mi pedig továbbadjuk így, egyben, hogy tudják, mire kell készülniük a jövő héten, ha esetleg vonatra szállnak.

Piros kiemelés jelöli azokat a vasútvonalakat, amelyekhez érvénybe lépett időszakos menetrendváltozás kapcsolódik. Sárga vonal jelöli azokat a vasútvonalakat, amelyeken a közeljövőben időszakos menetrendváltozás lép érvénybe (grafika: MÁV-Start)

80-as: pótolt és visszavágott elővárosi vonatok, besegítő gyorsok

A Budapest–Hatvan vonal Isaszeg–Gödöllő és Aszód–Tura állomások közötti szakaszán elkezdődött a pályafelújítás, amelynek első üteme május végéig tart. A vasútvonalon számos vonat módosított menetrend szerint közlekedik. A gödöllői vonatok helyett Isaszeg–Gödöllő, több hatvani elővárosi vonat helyett pedig Aszód–Tura, illetve Aszód–Hatvan között vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

 • A Keleti pályaudvarról Hatvanba 6:30-tól 18:30-ig, minden páros óra 30. percében induló vonatok Aszódig közlekednek, onnan vonatpótló buszokkal lehet továbbutazni Turáig. A Hatvanból Budapestre induló járatok helyett Turától Aszódig 8:05-től 20:05-ig, minden páros óra 5. percében vonatpótló buszok indulnak, a vonatok Aszódtól közlekednek.
 • A gödöllői elővárosi vonatok csak Isaszegig közlekednek, illetve onnan indulnak. Isaszeg–Gödöllő szakaszon mindkét irányban pótlóbuszokkal lehet utazni.
 • A vágányzár ideje alatt a Keleti pályaudvarról Hatvanba 5:05-kor és 6:05-kor induló vonatok csak Gödöllő–Hatvan között közlekednek. A Hatvan–Budapest viszonylatú, a Keleti pályaudvarra 6:35-kor, 6:55-kor és 7:55-kor érkező vonatok csak Aszód és Budapest között szállítanak utasokat.
 • A reggeli és esti órák kivételével, a vonatok Gödöllő-Állami telepek megállóhelyen nem állnak meg, az eljutást munkanapokon az Isaszeg–Gödöllő közötti vonatpótló buszokkal biztosítják. Gödöllő-Állami telepek megállóhely hétvégén a kora délutáni órákban nem érhető el vonatokkal. Szombati és vasárnapi közlekedési rend szerint 13 és 15 óra között, Gödöllő-Állami telepekre, illetve onnan történő utazás esetén a vasúti bérleteket a párhuzamosan közlekedő Volánbusz járatokon elfogadják.
 • A Budapest–Eger viszonylatban közlekedő gyorsvonatok Tura állomáson is megállnak. A Keleti pályaudvarról 19:05-kor Somoskőújfalura induló sebesvonat nem közlekedik, csak úgy, mint a Somoskőújfaluról Keleti pályaudvarra 18:40-kor érkező sebesvonat.
A nagy tramtrainépítés

Szeged és Hódmezővásárhely között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, mert Algyő–Hódmezővásárhelyi Népkert állomások között pályaépítést végeznek. A munkák ideje alatt ugyancsak pótlóbuszok közlekednek Szentes és Hódmezővásárhely között június 15-éig.

(térképek: MÁV-Start)

Szentesről Szeged, valamint Szegedről Szentes felé a pótlóbuszok csatlakozását a 47-es főúton Kopáncsnál, a Kishomoki vegyesbolt autóbusz megállóhelyen biztosítja a MÁV-Start. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig, továbbá Hódmezővásárhelyen a 130-as vasútvonalat keresztező Béketelepi, Sándorfalvi úti, illetve az Ady Endre úti, a Nagy András János utcai, valamint az 54129 jelű úton lévő útátjárók biztosítóberendezéseit kikapcsolják. A vonatközlekedés esetén a forgalmat jelzőőr irányítja. Az érintett vasúti átjárókban KRESZ-jelzések figyelmeztetnek erre.

A tram-train vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok várhatóan 2019. április 25-éig tartanak. Az első fázis június 15-éig, a nyári menetrendig tart, a második június 16-ától július 31-éig, mindkettő érinti majd a Szentes–Hódmezővásárhely, illetve a Szeged–Hódmezővásárhely közötti vonalon utazókat is. A harmadik munkafázis augusztus 1-jétől december 8-áig, a negyedik pedig december 9-étől 2019. április 25-éig tart, ez utóbbi kettőnél csak a Szeged–Hódmezővásárhely közötti vonatközlekedést fogja érinteni a vágányzár.

A gigaterelés tudnivalói

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon és a csatlakozó vonalakon jelentős menetrendi változások vannak a Kelenföld–Érd felső szakaszon végzett pályafelújítás miatt június 15-éig, a nyári menetrendig. A munkafázisokhoz igazodva ezt követően további módosítások is lesznek a felújítás várható befejezéséig, 2019 tavaszáig.

Változások a távolsági forgalomban

 • A Budapest-Keleti–Pécs viszonylatú InterCity vonatok helyett Kelenföld–Százhalombatta között vonatpótló autóbuszok közlekednek, Százhalombatta–Pécs között pedig vonatok.
 • A buszos pótlással közlekedő InterCity-kre díjmentes helyjeggyel pótjegyet ad a vasúttársaság a jelenlegi pót- és helyjegy helyett.
 • Kelenföldön a pótlóbuszok a BKK Etele téri megállóhelyén fordulnak. A buszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, előzetes helyfoglalás, együttes elhelyezés és kerékpárszállítás nem biztosítható.
 • Százhalombatta–Pécs között változatlan útvonalon és változatlan menetrend szerint közlekednek az InterCity-k, kivéve a Tubes/Somogy IC-t, valamint vasárnaponként a Budapestre tartó Misina/Kapos IC-t, amelyekkel átszállás nélkül lehet utazni.
 • Budapestről Pécs, valamint Gyékényes felé, mindennap délutánonként a Tubes-Somogy InterCity-vel biztosítjuk a közvetlen eljutást (Budapest-Déli–Kelenföld–Érd alsó–Tárnok–Érd felső–Pusztaszabolcs–Sárbogárd–Dombóvár–Pécs útvonalon).
 • Ellenkező irányban, Pécs/Gyékényes és a Déli pályaudvar között vasárnap nem közlekedik a – hétfőtől szombatig, reggelenként közvetlen eljutást biztosító – Tubes-Somogy IC. (Az IC Gyékényes és Pécs felé/felől közlekedő részeit Dombóváron kapcsolják szét, illetve össze.) Vasárnaponként azonban Kaposvárról és Pécsről indul közvetlen InterCity (Misina/Kapos IC néven) a Déli pályaudvarra a délutáni, esti időszakban.
 • A Tubes/Somogy IC – a gyakoribb megállási rendje miatt – Kaposvár és Gyékényes között felármentesen vehető igénybe.
 • A Budapest-Délibe érkező és onnét induló Flirt motorvonatból álló pécsi, illetve kaposvári IC-kre helybiztosítás nélküli pótjegyet kell váltani.
 • A Budapest–Baja viszonylaton, a teljes útvonalon vonatpótló autóbusz szállítja az utasokat a Gemenc expresszvonat helyett. Ellenkező irányban, a Baja–Budapest viszonylatú Gemenc expresszvonatok Baja és Szekszárd között személyvonatként közlekednek, onnan viszont Kelenföldig pótlóbuszok járnak az expressz helyett. A pótlóbuszok az M6-os autópályát veszik igénybe, ezzel is csökkentve az eljutási időt. Ezeket a buszokat pótjegy váltásával lehet igénybe venni.
 • A pénteki közlekedési rend szerinti Sugovica Expressz nem közlekedik, az eljutást Sárbogárdig a Tettye IC, Sárbogárd–Baja között pedig személyvonat biztosítja. Vasárnaponként a Sugovica Expressz helyett pótlóbusz közlekedik a teljes útvonalon. A busz pótjegy megváltásával vehető igénybe.
 • Sárbogárd–Bátaszék–Baja vonalon egyes járatok menetrendje módosul az expresszvonatok menetrendi változásai miatt.

Budapest elővárosi vonatforgalmát érintő változások

 • Óránként mindkét irányban egy-egy, közvetlen, átszállás nélküli utazást biztosító, S40/S42 jelzésű elővárosi vonat közlekedik Budapest-Déli-Pusztaszabolcs/Dombóvár és Budapest-Déli-Pusztaszabolcs/Dunaújváros között Érd alsón át, Tárnok érintésével. A vonatok 4:40-20:40 között korábban, óra 40 perckor, majd pedig 21:15-kor, 22:15-kor, 23:15-kor és 0:15-kor indulnak a Déliből, a Déli pályaudvari érkezés későbbre, óra 19 percre kerül át az 5:19-0:19 közötti idősávban.
 • Munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakban az eddigieken felül további két-két S40-es jelzésű vonat közlekedik Budapest és Pusztaszabolcs között. (A reggel Budapestre érkező vonatok közül az első Dombóvárról, a második pedig Sárbogárdról vonatrészeket továbbít. A délután Budapestről induló sűrítő vonatok csak Pusztaszabolcsig közlekednek.)
 • A forgalom elől elzárt Kelenföld–Érd felső szakasz megállóhelyei a módosuló 700-as, 701-es, 702-es és 703-as jelzésű Volánbusz járatokkal és a BKK járataival közelíthetők meg. A 700-as járatcsoport menetrendje kibővül, egyes járatok útvonala Budafokig hosszabbodik meg ideiglenesen. A buszok összeköttetést teremtenek Érd alsó, Érd felső, Érdliget és Budatétény vasútállomások között. A BKK és a Volánbusz autóbuszain a vasúti bérleteket elfogadják a meghatározott szakaszokon: BKK 13-as, 13A-s, 113-as és 113A-s autóbuszok esetében Budatétény vasútállomás–Barackos út/Angeli utca–Angeli utca/Nagytétényi út szakaszon; a BKK 33-as, 114-es, 133E-s, 213-as és 214-es autóbuszain Budafok, Városház tér–Budatétényi sorompó szakasz; a Volánbusz 700-as, 701-es, 702-es és 703-as autóbuszain a vonal teljes hosszán. Ezekről az óránként közlekedő pusztaszabolcsi vonatokra Érd felsőn biztosít csatlakozást a vasúttársaság.

A vágányzár kihatásai más vasútvonalakra

A 30a számú, Budapest–Székesfehérvár vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, ez érinti a Veszprémből induló és oda érkező járatok egy részét is:

 • A Budapest-Déli–Martonvásár közötti, Z30-as jelű zónázóvonatokat törölték a menetrendből, helyettük Budapest-Déli–Tárnok között az S40/S42-es vonatok közlekednek a Z30-asokkal megegyező menetrenddel és megállási helyekkel.
 • A G43-as jelzésű, gyorsított személyvonatok Budatétény, Barosstelep és Érd felső megállóhelyeket nem érintik, ehelyett Kastélypark megállóhelyen állnak meg.
 • A Déli pályaudvarról munkanapokon 15:05, 16:05 és 17:05-kor induló veszprémi személyvonatok 5 perccel korábban indulnak, és Székesfehérvárig Érd alsón, valamint Gárdonyon kívül megállnak Kastélypark megállóhelyen és Martonvásár állomáson is.
 • Munkanapokon reggel a Déli pályaudvarra 5 perccel később, 6:54-kor érkezik a veszprémi gyorsvonat, amely megáll Martonvásár és Tárnok állomásokon is.
 • A 16:00-kor Budapest-Déli pályaudvarról Tapolcára induló gyorsvonat 5 perccel korábban közlekedik a Déli pályaudvar és Székesfehérvár között.

Vasárnaponként a Hetés InterCity helyett gyorsvonat közlekedik, amely InterCity-kocsikat is továbbít. A gyorsvonat Zalaegerszegről 17 óra 16 perckor indul – Veszprém, Székesfehérvár érintésével – a Déli pályaudvarra, ahová 20:29-kor érkezik meg.

A Székesfehérvár–Pusztaszabolcs, a Székesfehérvár–Sárbogárd vonalakon, valamint a Dunaújváros–Mezőfalva–Rétszilas–Simontornya/Cece szakaszon december 8-áig, menetrendváltásig szünetel a vasúti személyszállítás, vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A buszok több vasúti megállóhelyet nem érintenek, ezért a legközelebbi autóbuszmegállókban veszik fel az utasokat.

A Dombóvár–Gyékényes vonalon is módosul több járat menetrendje. A Dombóvár–Bátaszék–Baja vonal Bátaszék–Baja szakaszán egyes vonatok menetrendje is módosul.

A Budapest–Pécs vonalon és a csatlakozó vonalakon június 15-éig érvényes módosított menetrend megtekinthető a vasúttársaság honlapján.

Hétvégi pályamunkák a szobi oldalban

A Budapest–Vác–Szob vonal Dunakeszi–Göd közötti szakaszán május 5-étől 6-áig, valamint 12-étől 13-áig pályakarbantartás miatt módosított menetrend érvényes. Több vonat a teljes útvonalon kimarad a menetrendből, illetve számos járat eltérő megállásokkal közlekedik.

Május 5-6-án, és 12-13-án a Nyugati pályaudvar–Vác között a Nyugatiból minden óra 15. percében, illetve Vácról Budapestre minden óra 2. percében induló személyvonatok és néhány szobi vonat nem közlekedik.

Egy hónap, és feszül a drót egészen Újhelyig!

A Szerencs–Sátoraljaújhely vonal villamosítási munkái miatt május 31-éig Sárospatak és Sátoraljaújhely között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Szerencsről 22:26-kor és a Sátoraljaújhelyről 22:25-kor induló vonat helyett Szerencs és Sátoraljaújhely között járnak pótlóbuszok.

Szakaszos felújítás a 90-esen

A Miskolc–Hidasnémeti vonalon éjszakánként pályakarbantartási munkák miatt a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul. Május 2-án, 21:20-tól 8-án 6 óráig Szikszó és Halmaj, 9-én 21:30-tól 17-én 5:40-ig Halmaj és Forró-Encs, 22-én 21.30-tól 24-én 6.00 óráig Miskolc-Tiszai és Halmaj, 24-én 21:50-től 26-án 6 óráig Forró-Encs és Hidasnémeti között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Karbantartják a 120a-t is

A Budapest–Újszász–Szolnok vonalon május 31-éig Isaszeg–Gödöllő és Aszód–Tura közötti, továbbá a május 4-étől 7-éig a Tápiógyörgye–Újszász közötti, illetve május 11-étől 14-éig a Gyömrő–Mende közötti pályakarbantartási munkák miatt a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve a Keleti pályaudvarról Szolnokra 23:55-kor induló vonat utasait május 4-5-éig Nagykáta–Szolnok között vonatpótló autóbuszok szállítják. Május 12-13-áig a Keleti pályaudvarra 8:05-kor Nagykátáról érkező 3637-os számú vonat nem közlekedik, helyette a Szolnokról induló, a Keleti pályaudvarra 7:50-kor érkező gyorsított személyvonat Sülysáptól minden állomáson és megállóhelyen megáll.

Felújítása a 100-as derekán

A Budapest–Szolnok–Debrecen–Záhony fővonalon és a csatlakozó vonalakon május 6-áig – a Püspökladány–Debrecen közötti pályakarbantartás miattmódosított menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Ahol mindig van mit csinálni a vonal mentén: vonatpótlás Békésben

A Mezőtúr–Szarvas–Orosháza szakaszon, június 15-éig a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve Mezőtúr–Szarvas és Szarvas–Orosháza között vonatpótló buszokkal kell utazni.

„Központi megálló”: szövetkezeti italbolt megállóhely

A Kötegyán–Vésztő állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt Békéscsaba–Vésztő között május 18-áig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Sarkad–Vésztő állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek, a hirdetményben sötétített alappal jelölt menetrend szerint. A vonatpótló járatok az eddig megszokottól eltérően Méhkerék településen a szövetkezeti italbolt megállóhelynél állnak meg, valamint Kötegyán piactérig közlekednek. Ezen kívül igény esetén megállnak Vésztőn a Városháza és Kötegyán vasútállomás bejárati út megállóhelyeknél is.

Pótlóbuszok Győr és Csorna között

A GYSEV Sopron–Győr vonalán végzett pályakarbantartás miatt május 4-étől 19-éig a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Győr és Csorna között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Egy másik, a MÁV-Start szolgáltatási területén május 2-ától 13-áig tartó vágányzár miatt egyes Szombathelyről és Sopronból induló InterCity vonatok Kelenföld–Budapest-Keleti pályaudvar között módosított menetrend szerint közlekednek.

Két napra megáll a H8-as és a H9-es

A MÁV-HÉV H8-as és a H9-es vonalán az Örs vezér tere és Cinkota között május 5-én és 6-án nem közlekednek a hévjáratok. Május első hétvégéjén a HÉV helyett az Örs vezér tere és Cinkota között – Kerepesi út–Veres Péter út–Szabadföld út útvonalon – H8-as jelzésű HÉV-pótló autóbusszal utazhatnak. Az autóbuszra az Örs vezér terén a 244-es busz végállomásánál, a Sugár Üzletközpont mellett és a Kerepesi úton, az Árkád mellett lehet felszállni. A járat Cinkotán a HÉV-állomás épülete mögötti parkolóból indul, a 92-es busz Cinkota megállót is érinti. A vonatok módosított menetrend szerint közlekednek Cinkotáról Gödöllő, illetve Csömör felé.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!