A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások augusztus 28-ától

iho/vasút   ·   2017.08.27. 11:15
vaganyzar0
Elkezdődik az éjszakai vágányzár a 2-esen

Az esztergomi vonal vasútvillamosítási munkái miatt augusztus 28-ától szeptember 9-én hajnalig a késő esti és éjszakai vonatok helyett közlekednek vonatpótlók a vonal teljes hosszán. Az Esztergomból Budapest felé naponta 21:11-kor, 22:11-kor, valamint csak munkaszüneti napokon 20:11-kor, illetve a Nyugati pályaudvarról Esztergomba naponta 21:20-kor, 22:20-kor és 23:20-kor, továbbá csak munkaszüneti napokon 20:20-kor indulók helyett járnak pótlóbuszok.

A vonatpótló buszok Budapestről, a VOLÁN Árpád hídi buszpályaudvaráról indulnak és oda is érkeznek a vágányzárak idején. A pótlóbuszok megállói – a közút vonalvezetése miatt – esetenként eltérnek a vasútállomásoktól, megállóhelyektől. Az E jelzésű vonatpótlók Budapest, Árpád híd és Esztergom között járnak, Pilisvörösvár vasútállomás, Bányatelep és a Solymári elágazás (Auchan áruház) felé kanyarodnak, míg az S jelzésű vonatpótló buszok Budapest, Árpád híd és Piliscsaba vasútállomás között közlekednek, a solymári vasútállomás és a pilisszentiváni községháza felé kerülve az utasok le- és felszállása céljából. Klotildliget és Piliscsaba, továbbá Pilisvörösvár és Szabadságliget között külön vonatpótló buszok biztosítják a ráhordást.

Három nap vonatpótlás Veszprémtől Várpalotáig

A Budapest–Székesfehérvár–Veszprém vonalon augusztus 28-ától 30-áig pályakarbantartás miatt a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve Várpalota–Veszprém között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Nagyon figyeljen, ha a 40A-n utazna! Korábban és később indulnak a vonatok!

Jelentős változásokra kell számítani a Budapest–Pusztaszabolcs elővárosi vonalon és a csatlakozó vonalakon utazóknak a Kelenföld–Háros, illetve az Érd–Százhalombatta vonalszakaszok szeptember elsején kezdődő pályafelújítása miatt.

  • A felújítás október 31-éig tartó fázisának idején módosul a menetrend a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár, a Budapest–Sárbogárd–Baja és a Budapest–Székesfehérvár elővárosi vonalakon is.
  • Pusztaszabolcsról Sárbogárdra és Dombóvárra a személyvonatok 20–30 perccel korábban indulnak. Az utolsó esti, Pusztaszabolcs–Sárbogárd viszonylatú személyvonat 27 perccel később közlekedik. A Dombóvárról Sárbogárdra és Pusztaszabolcsra tartó személyvonatok 18–30 perccel később indulnak és érkeznek. Az első reggeli, Dombóvárról Budapestre tartó vonat viszont 20 perccel korábban közlekedik.
  • Reggel hat órától éjfélig a Déli pályaudvar és Százhalombatta, Pusztaszabolcs, Dunaújváros között közlekedő vonatok a teljes útvonalukon, mindkét irányban 30 perccel később indulnak és érkeznek. A vágányzár ideje alatt egyes, Budapest–Százhalombatta és Budapest–Pusztaszabolcs között közlekedő vonatokat (mindkét irányban) töröltek a menetrendből, illetve ezek más vonatokkal összevonva közlekednek. Néhány Budapest–Százhalombatta viszonylatú vonat nem áll meg Nagytétény-Diósd és Érdliget megállóhelyeken.
  • A Budapest–Pusztaszabolcs–Rétszilas vonalszakasz változásai miatt a csatlakozó vonalak menetrendje is módosul.
  • A Budapest–Székesfehérvár vonalon a Z30-as zónázók, illetve a Budapest-Déli–Martonvásár vonalszakaszon (mindkét irányban) a munkanapokon közlekedő vonatok ideiglenesen kimaradnak a menetrendből. Helyettük új, G30-as viszonylatszámú vonatok közlekednek a Déli pályaudvar és Székesfehérvár között, mindkét irányban.
  • A G43-as vonatok csak Kőbánya-Kispest–Kelenföld illetve Kelenföld–Kőbánya-Kispest között járnak. Kelenföldön átszállási lehetőség lesz az Érd alsón át közlekedő G30-as vonatokhoz. A G30-as vonatok Érd alsón át közlekednek, ezért Budatétény, Barosstelep és Érd felső megállóhelyeket nem érintik, helyettük Kastélypark és Érd alsó megállóhelyeken állnak meg.
  • A Gemenc és a Sugovica expressz vonatok a Keleti pályaudvarról korábban indulnak Bajára, a Bajáról érkezők pedig később érkeznek meg.
Három ütem a 36-oson

Szeptember 1-jétől december 9-éig szintén három ütemben folytatódik a Kaposvár–Fonyód vonal felújítása. Az első ütem szeptember 10-éig tart, ez idő alatt a vonatok helyett vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Éjszakánként, váltakozva

A Budapest–Dombóvár–Pécs vonalon pályafelújítás lesz váltakozó vonalszakaszokon.

Szeptember 1-jén 0 órától 6:35-ig Sárbogárd és Simontornya között az alábbi hirdetményben megjelölt vonatok helyett autóbuszok járnak. Cece és Simontornya között is pótlóbusz jár két hajnali vonat helyett.

  • Szeptember 1-jén éjszaka Sárbogárd és Pincehely,
  • 2-án éjszaka Simontornya és Keszőhidegkút-Gyönk,
  • 4-én éjszaka Simontornya és Szakály-Hőgyész,
  • 5-én éjszaka Pincehely és Szakály-Hőgyész,
  • 6-án éjszaka Keszőhidegkút-Gyönk és Kurd,
  • 7-én éjszaka Szakály-Hőgyész és Dombóvár,
  • 8-án éjszaka Döbrököz és Dombóvár között

a Sárbogárdról Dombóvárra 3:58 órakor, illetve a Dombóvárról Budapest-Déli pályaudvarra 3:12-kor induló személyvonat helyett vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

Csütörtökön véget ér a borsodi pótlózás

A Miskolc–Tornanádaska vonalon pályafelújítását végeznek augusztus 31-éig. Ez idő alatt Edelény és Tornanádaska között vonatpótló autóbuszokkal kell utazni.

Végállomás, Nyíregyháza, mindkét irányból

Jelentős változások vannak a Budapest–Szolnok–Debrecen–Záhony fővonalon és a csatlakozó vonalakon a Püspökladány–Debrecen vonalszakaszon augusztus 26-án kezdődött pályafelújítás miatt, amelynek első munkafázisa október 31-éig tart.

A vágányzár ideje alatt módosul a menetrend a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vasútvonalon. A Budapest-Keleti és Budapest-Nyugati pályaudvar közötti úgynevezett kör-InterCity vonatok mindkét irányban csak Nyíregyházáig közlekednek, a közvetlen InterCity-vel történő továbbutazást nem tudjuk biztosítani Nyíregyházán egyik irányban sem. Az átépítés miatt az InterCity vonatok 15–20 perccel hosszabb menetidővel közlekednek Budapest felől a Püspökladányon túli állomásokra, illetve ennyivel korábban közlekednek Püspökladányig a keleti országrészből Budapest felé.

  • Püspökladány és Debrecen között egy helyi vonatpár ideiglenesen nem közlekedik. A vasárnaponként Zajta és Budapest-Nyugati pályaudvar között közlekedő Hétmérföldes nevű vonat Debrecen és Budapest között nem közlekedik, helyette a Záhonyból Budapestre tartó sebesvonat továbbítja a zajtai vonat kocsijait, amely Debrecenben 18:31-kor áll meg.
  • Szeptember 7-én hajnalig, továbbá szeptember 17-én éjszakától 21-én hajnalig Püspökladány és Debrecen között, kizárólag éjszakánként néhány vonat helyett vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.
  • A Budapest–Cegléd–Szolnok elővárosi vonalszakaszon a debreceni vonal átépítése miatti változáson felül szeptemberben több hétvégi vágányzár miatt is változik a vonatok menetrendje.
  • A Budapest-Keleti–Miskolc–Nyíregyháza vasútvonal Miskolc és Nyíregyháza közötti szakaszán is változik a menetrend, a nyíregyházi IC-csatlakozások és a kör-IC vonatok rövidebb útvonala miatt.
  • A Debrecen–Tiszalök vonalon minden második vonatpár menetrendje módosul, hogy a Debrecen–Budapest irányú IC-csatlakozások minél több vonatnál megmaradjanak napközben.
  • A Debrecen–Mátészalka vonalon is változik a menetrend. Debrecenben a fővonalon módosított menetrend alapján közlekedő IC vonatokkal csak az egyik irányban lehet megoldani a jelenleg egyébként mindkét irányban megfelelő csatlakozásokat. A módosított menetrend életbelépésétől viszont csak a fő utazási irányt részesítik előnyben a csatlakozás tekintve: hétköznapokon hajnaltól délig a Mátészalka–Budapest irányban, délutántól pedig a Budapest–Mátészalka irányban, vasárnap egész nap a Mátészalka–Budapest irányban lesznek rövid idejű vonatcsatlakozások.
  • A Tiszalök–Görögszállás–Nyíregyháza vonalon a módosítások miatt – a görögszállási csatlakozások megőrzése érdekében – szinte mindegyik vonat menetrendje módosul, és több járat nem áll meg Hajnalos megállónál.
Pályafelújítás Biharkeresztesnél: terelt nemzetközi vonatok

Október 31-ig a Püspökladány–Debrecen és a Mezőpeterd–Biharkeresztes között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Püspökladány–Biharkeresztes–Nagyvárad (Oradea) vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Berettyóújfalu és Biharkeresztes között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Corona és a Hargita nemzetközi IC vonatpárok Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány útvonalon közlekednek. Az Ady Endre nemzetközi IC vonatpár a vágányzár ideje alatt nem közlekedik. A 369-es és 368-as számú vonatok csak Biharkeresztes–Nagyszalonta, a 365-ös 364-es számú vonatok csak Biharkeresztes–Nagyvárad viszonylatban közlekednek. A vonatokhoz Püspökladány–Biharkeresztes viszonylatban csatlakozó vonat vonatpótló autóbusz lesz.

Véget ér a vágányfelújítás Szarvas és Orosháza között is

Szarvas és Orosháza között augusztus 31-éig a vonatok menetrendje módosul, valamint vonatpótló autóbuszok közlekednek ezen a szakaszon vágányfelújítás miatt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek