40A: tovább szépülés előtt

A Kelenföld–Érd felső közötti szakasz felújításának újabb fázisa miatt március 31-éig a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa és a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon módosított menetrend szerint közlekednek az elővárosi és a távolsági, valamint az InterCity vonatok. A későbbi munkafázisokhoz igazodva további módosítások is lesznek a felújítás befejezéséig.

A Budapest-Keleti pályaudvar–Pécs viszonylatú InterCity vonatok helyett Kelenföld–Százhalombatta között pótlóbuszok közlekednek, Százhalombatta–Pécs között pedig vonatok. A buszos pótlással közlekedő InterCity vonatokra díjmentes helyjeggyel pótjegyet ad a vasúttársaság a jelenlegi pót- és helyjegy helyett. Kelenföldön a pótlóbuszok a BKK Etele téri megállóhelyén fordulnak. A buszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, előzetes helyfoglalás, együttes elhelyezés és kerékpárszállítás nem biztosítható.

Százhalombatta–Pécs között változatlan útvonalon és menetrend szerint közlekednek az InterCity-k, kivéve a Tubes/Somogy IC-t, valamint vasárnaponként a Budapestre tartó Misina/Kapos IC-t, amelyekkel átszállás nélkül lehet utazni.

Budapestről Pécs, valamint Gyékényes felé, mindennap délutánonként a Tubes-Somogy InterCity-vel biztosított a közvetlen eljutás Budapest-Déli pályaudvar–Kelenföld–Érd alsó–Tárnok–Érd felső–Pusztaszabolcs–Sárbogárd–Dombóvár–Pécs útvonalon.

Ellenkező irányban, Pécs/Gyékényes és a Déli pályaudvar között vasárnap nem közlekedik a reggelenként közvetlen eljutást biztosító – Tubes-Somogy IC. Vasárnaponként Kaposvárról és Pécsről indul közvetlen InterCity Misina/Kapos IC néven a Déli pályaudvarra a délutáni, esti időszakban.

A Tubes/Somogy IC – a gyakoribb megállási rendje miatt – Kaposvár és Gyékényes között felármentesen vehető igénybe. A Budapesten, a Délibe érkező és onnét induló FLIRT motorvonatból álló pécsi, illetve kaposvári IC-vonatokra helybiztosítás nélküli pótjegyet kell váltani.

Budapest–Baja között a teljes útvonalon pótlóbusz szállítja az utasokat a Gemenc expresszvonat helyett. Ellenkező irányban, a Baja–Budapest viszonylatú Gemenc expresszvonatok Baja és Szekszárd között személyvonatként közlekednek, onnan Kelenföldig pótlóbuszok járnak az expressz helyett. A pótlóbuszok az M6-os autópályát veszik igénybe, ezzel is csökkentve az eljutási időt. A buszokat pótjegy váltásával lehet igénybe venni.

Tanítási időszakban, pénteki közlekedési rend szerinti Sugovica Expressz nem közlekedik, az eljutást Sárbogárdig a Tettye IC, Sárbogárd–Baja között személyvonat biztosítja. Ugyancsak tanítási időszakban vasárnaponként a Sugovica Expressz helyett pótlóbusz közlekedik a teljes útvonalon. A busz pótjegy megváltásával vehető igénybe.

Budapest elővárosi vonatforgalmát érintő változások

 • Óránként mindkét irányban egy-egy, közvetlen, átszállás nélküli utazást biztosító, S40/S42 jelzésű elővárosi vonat közlekedik Budapest-Déli pályaudvar–Pusztaszabolcs, illetve Dombóvár és Budapest-Déli pályaudvar–Pusztaszabolcs, illetve Dunaújváros között Érd alsón át, Tárnok érintésével. A vonatok 4:40-20:40 között korábban, óra 40 perckor, majd pedig 21:15-kor, 22:15-kor, 23:15-kor és 0:15-kor indulnak a Déliből. A Déli pályaudvari érkezés későbbre, óra 19 percre kerül át az 5:19-0:19 közötti idősávban.
 • Munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakban az eddigieken felül reggel két-két S40-es jelzésű vonat közlekedik Budapest és Pusztaszabolcs között. A reggel Budapestre érkező vonatok közül az első Dombóvárról, a második pedig Sárbogárdról érkező vonatrészeket továbbít. A délután Budapestről induló sűrítőjáratok csak Pusztaszabolcsig közlekednek.
 • A vonatközlekedés elől elzárt Kelenföld–Érd felső szakasz megállóhelyei a módosuló 700-as, 701-es, 702-es és 703-as jelzésű Volánbusz járatokkal és a BKK járataival közelíthetők meg. A 700-as járatcsoport menetrendje kibővül, egyes járatok útvonala Budafokig hosszabbodik meg ideiglenesen. A buszok összeköttetést teremtenek Érd alsó, Érd felső, Érdliget és Budatétény vasútállomások között. A BKK és a Volánbusz autóbuszain a vasúti bérleteket elfogadják a meghatározott szakaszokon: BKK 13-as, 13A-s, 113-as és 113A-s autóbuszok esetében Budatétény vasútállomás–Barackos út/Angeli utca–Angeli utca/Nagytétényi út szakaszon; a BKK 33-as, 114-es, 133E-s, 213-as és 214-es autóbuszain Budafok, Városház tér–Budatétényi sorompó szakasz; a Volánbusz 700-as, 701-es, 702-es és 703-as autóbuszain a vonal teljes hosszán. Ezekről az óránként közlekedő pusztaszabolcsi vonatokra Érd felsőn biztosít csatlakozást a vasúttársaság.

A vágányzár kihatásai más vasútvonalakra

 • A 30a számú, Budapest–Székesfehérvár vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, ez érinti a Veszprémből induló és oda érkező járatok egy részét is:
 • A Budapest-Déli pályaudvar–Martonvásár közötti, Z30-as jelű zónázóvonatokat törölték a menetrendből, helyettük a Déli pályaudvar–Tárnok között az S40/S42-es vonatok közlekednek a Z30-asokkal megegyező menetrenddel és megállási helyekkel.
 • A G43-as jelzésű, gyorsított személyvonatok Budatétény, Barosstelep és Érd felső megállóhelyeket nem érintik, ehelyett Kastélypark megállóhelyen állnak meg.
 • A Déli pályaudvarról 17:05-kor induló veszprémi személyvonat Budapest-Déli–Székesfehérvár között korábban közlekedik, Déli pályaudvarról 17:00-kor indul és megáll Kastélypark megállóhelyen, valamint Érd alsón és Martonvásáron is. (iskolai időszakban vasárnapi közlekedési napokon nem közlekedik).
 • A Déli pályaudvarról munkanapokon 16:05-kor induló veszprémi személyvonat Budapest-Déli–Székesfehérvár között korábban közlekedik, Déli pályaudvarról 16:00-kor indul és megáll Kastélypark megállóhelyen, valamint Martonvásáron is.
 • A Kőbánya-Kispestről, a naponta 20:57-kor induló S36-os vonat csak Kelenföldig közlekedik.
 • Munkanapokon reggel a Déli pályaudvarra 5 perccel később, 6:59-kor érkezik a veszprémi gyorsvonat, amely megáll Martonvásárban és Tárnokon is.
 • A Székesfehérvárról 20:48-kor induló vonat a zónázó vonatokkal azonos megállóhelyeken és állomásokon áll meg.
 • A Székesfehérvár–Pusztaszabolcs, a Székesfehérvár–Sárbogárd vonalon, valamint a Dunaújváros–Mezőfalva–Rétszilas–Simontornya, illetve Cece szakaszon február 15-éig szünetel a vasúti személyszállítás, vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A buszok több vasúti megállóhelyet nem érintenek, ezért a legközelebbi autóbuszmegállókban veszik fel az utasokat.
 • A Dombóvár–Gyékényes vonalon és a Dombóvár–Bátaszék–Baja vonal Bátaszék–Baja szakaszán is módosul több járat menetrendje.
Kiskörénél május közepéig pótlóbuszozunk

A Kiskörei Tisza-híd felújítása miatt várhatóan május 14-ig a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Kisköre és Abádszalók között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Pályafelújítás apránként az 1-esen

A Budapest–Győr vonal több szakaszán, január 28-ától 31-éig, február 2-ától 3-áig, 9-étől 10-éig, 18-ától 22-éig, 25-étől március 1-jéig pályakarbantartást végeznek. Emiatt a Budapest–Hegyeshalom vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Biatorbágy–Szárliget között, január 28-ától 31-éig végzett pályakarbantartás miatt a Tatabánya–Oroszlány vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A 4444-es számú vonat nem közlekedik. A Budapest-Déli–Tatabánya–Oroszlány viszonylatú vonatok (4422, 4432, 4414, 4424, 4434, 4427, 4437, 4415, 4425, 4435 és 4445 számúak) rövidebb útvonalon, csak Tatabánya–Oroszlány között járnak.

Máshogy járó vonatok, kimaradó szerelvények a szolnoki oldalban

A Budapest–Újszász–Szolnok vonal Maglód–Gyömrő szakaszán, február 2-ától 3-áig végzett pályakarbantartási munkák miatt egyes elővárosi vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Keleti pályaudvarról Sülysápra, illetve onnan Budapestre induló személyvonatok nem közlekednek. Helyettük a minden állomáson megálló zónázó vonatokkal lehet utazni.

Tramtrain: egyre több az újrafektetett sín Szeged környékén is!

Szeged-Rókus–Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között – a tramtrain kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok miatt – Szeged és Hódmezővásárhely között vonatpótló buszok közlekednek várhatóan április 25-éig. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig a 135-ös vasútvonalat keresztező útátjárók biztosítóberendezéseit, sorompóit kikapcsolják. A vonatközlekedés esetén a forgalmat jelzőőr irányítja. Az érintett vasúti átjáróknál erre KRESZ-jelzések figyelmeztetnek.

Vonatpótlás, menetrendváltozás Szarvas környékén

Mezőtúr és Orosháza állomások között változik a vonatközlekedés, várhatóan június 14-éig Mezőtúr és Szarvas között két pár vonat helyett, Szarvas és Orosháza között minden vonat helyett pótlóbuszok közlekednek.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!