40-es: egy kicsit változott a vonatpótlás

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonal Kelenföld–Érd felső közötti szakaszának augusztus 22-éig tartó munkafázisában is módosított menetrend szerint közlekednek az elővárosi és a távolsági, valamint az InterCity vonatok. A későbbi munkafázisokhoz igazodva további módosítások is lesznek a felújítás várható befejezéséig, 2019 tavaszáig.

 • A Budapest-Keleti pályaudvar–Pécs viszonylatú InterCity vonatok helyett Kelenföld–Százhalombatta között vonatpótló buszok közlekednek, Százhalombatta–Pécs között pedig vonatok. A buszos pótlással közlekedő InterCity vonatokra díjmentes helyjeggyel pótjegyet ad a vasúttársaság a jelenlegi pót- és helyjegy helyett. Kelenföldön a pótlóbuszok a BKK Etele téri megállóhelyén fordulnak. A buszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, előzetes helyfoglalás, együttes elhelyezés és kerékpárszállítás nem biztosítható.
 • Százhalombatta–Pécs között változatlan útvonalon és menetrend szerint közlekednek az InterCity-k, kivéve a Tubes/Somogy IC-t, valamint vasárnaponként a Budapestre tartó Misina/Kapos IC-t, melyekkel átszállás nélkül lehet utazni.
 • Budapestről Pécs, valamint Gyékényes felé, mindennap délutánonként a Tubes-Somogy InterCity-vel biztosított a közvetlen eljutás Budapest-Déli pályaudvar–Kelenföld–Érd alsó–Tárnok–Érd felső–Pusztaszabolcs–Sárbogárd–Dombóvár–Pécs útvonalon.
 • Ellenkező irányban, Pécs/Gyékényes és a Déli pályaudvar között vasárnap nem közlekedik a – hétfőtől szombatig, reggelenként közvetlen eljutást biztosító – Tubes-Somogy IC. Vasárnaponként Kaposvárról és Pécsről indul közvetlen InterCity Misina/Kapos IC néven a Déli pályaudvarra a délutáni, esti időszakban.
 • A Tubes/Somogy IC – a gyakoribb megállási rendje miatt – Kaposvár és Gyékényes között felármentesen vehető igénybe. A Budapesten, a Délibe érkező és onnét induló FLIRT motorvonatból álló pécsi, illetve kaposvári IC-vonatokra helybiztosítás nélküli pótjegyet kell váltani.
 • Budapest–Baja között a teljes útvonalon pótlóbusz szállítja az utasokat a Gemenc expresszvonat helyett. Ellenkező irányban, a Baja–Budapest viszonylatú Gemenc expresszvonatok Baja és Szekszárd között személyvonatként közlekednek, onnan Kelenföldig pótlóbuszok járnak az expressz helyett. A pótlóbuszok az M6-os autópályát veszik igénybe, ezzel is csökkentve az eljutási időt. A buszokat pótjegy váltásával lehet igénybe venni.

Budapest elővárosi vonatforgalmát érintő változások

 • Óránként mindkét irányban egy-egy, közvetlen, átszállás nélküli utazást biztosító, S40/S42 jelzésű elővárosi vonat közlekedik Budapest-Déli pályaudvar–Pusztaszabolcs, illetve Dombóvár és Budapest-Déli pályaudvar–Pusztaszabolcs, illetve Dunaújváros között Érd alsón át, Tárnok érintésével. A vonatok 4:40-20:40 között korábban, óra 40 perckor, majd pedig 21:15-kor, 22:15-kor, 23:15-kor és 0:15-kor indulnak a Déliből. A Déli pályaudvari érkezés későbbre, óra 19 percre kerül át az 5:19-0:19 közötti idősávban.
 • Munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakban az eddigieken felül reggel kettő, délután egy S40-es jelzésű vonat közlekedik Budapest és Pusztaszabolcs között. A reggel Budapestre érkező vonatok közül az első Dombóvárról, a második pedig Sárbogárdról érkező vonatrészeket továbbít. A délután Budapestről induló sűrítőjárat csak Pusztaszabolcsig közlekedik.
 • A vonatközlekedés elől elzárt Kelenföld–Érd felső szakasz megállóhelyei a módosuló 700-as, 701-es, 702-es és 703-as jelzésű Volánbusz járatokkal és a BKK járataival közelíthetők meg. A 700-as járatcsoport menetrendje kibővül, egyes járatok útvonala Budafokig hosszabbodik meg ideiglenesen. A buszok összeköttetést teremtenek Érd alsó, Érd felső, Érdliget és Budatétény vasútállomások között. A BKK és a Volánbusz autóbuszain a vasúti bérleteket elfogadják a meghatározott szakaszokon: BKK 13-as, 13A-s, 113-as és 113A-s autóbuszok esetében Budatétény vasútállomás–Barackos út/Angeli utca–Angeli utca/Nagytétényi út szakaszon; a BKK 33-as, 114-es, 133E-s, 213-as és 214-es autóbuszain Budafok, Városház tér–Budatétényi sorompó szakasz; a Volánbusz 700-as, 701-es, 702-es és 703-as autóbuszain a vonal teljes hosszán. Ezekről az óránként közlekedő pusztaszabolcsi vonatokra Érd felsőn biztosít csatlakozást a vasúttársaság.

A vágányzár kihatásai más vasútvonalakra

 • A 30a számú, Budapest–Székesfehérvár vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, ez érinti a Veszprémből induló és oda érkező járatok egy részét is:
 • A Budapest-Déli pályaudvar–Martonvásár közötti, Z30-as jelű zónázóvonatokat törölték a menetrendből, helyettük a Déli pályaudvar–Tárnok között az S40/S42-es vonatok közlekednek a Z30-asokkal megegyező menetrenddel és megállási helyekkel.
 • A G43-as jelzésű, gyorsított személyvonatok Budatétény, Barosstelep és Érd felső megállóhelyeket nem érintik, ehelyett Kastélypark megállóhelyen állnak meg.
 • A Déli pályaudvarról munkanapokon 17:05-kor induló veszprémi személyvonat Budapest-Déli–Székesfehérvár között a 17:00-kor Tapolcára induló gyorsvonattal egyesítve közlekedik.
 • Munkanapokon reggel a Déli pályaudvarra 5 perccel később, 6:34-kor érkezik a szombathelyi gyorsvonat, amely megáll Kápolnásnyéken és Baracskán is.
 • A Kőbánya-Kispestről 5:57-kor induló, S36-os vonat munkanapokon és Martonvásárig, a Kápolnásnyékről 6:01-kor induló személyvonat munkanapokon és csak Martonvásártól közlekedik.
 • A Kőbánya-Kispestről, a naponta 19:57-kor induló S36-os vonat csak Tárnokig közlekedik.
 • A Székesfehérvárról 20:48-kor induló vonat a zónázó vonatokkal azonos megállóhelyeken és állomásokon áll meg.
 • A Székesfehérvár–Pusztaszabolcs, a Székesfehérvár–Sárbogárd vonalon, valamint a Dunaújváros–Mezőfalva–Rétszilas–Simontornya, illetve Cece szakaszon december 8-ig, menetrendváltásig szünetel a vasúti személyszállítás, vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A buszok több vasúti megállóhelyet nem érintenek, ezért a legközelebbi autóbuszmegállókban veszik fel az utasokat.
 • A Dombóvár–Gyékényes vonalon és a Dombóvár–Bátaszék–Baja vonal Bátaszék–Baja szakaszán is módosul több járat menetrendje.
Tisza-híd kizárva

Erről írtunk korábban, külön is: Kisköre és Abádszalók, illetve Kisköre és Kisújszállás között vonatpótló autóbuszok közlekednek, amelyek az erőmű hídja felé kerülnek. Mivel az útvonalon 3,5 tonnás súlykorlátozással lehet közlekedni, ezért – két járat kivételével – alacsony össztömegű, midibuszok helyettesítik a vonatokat. A vonatpótló autóbuszok Kisköre-Tiszahíd megállóhelyet nem érintik. A Kisköre ideiglenes autóbusz-megállóhelyről 6 óra 10 perckor Kisújszállás felé induló vonatpótlóról Abádszalókon kell átszállni másik autóbuszra, amely Előhát megállóhelyet nem érinti. A korlátozás miatt a Kunhegyes ideiglenes autóbusz megállóhelyről 5 óra 28 perckor Kisköre felé induló midibusz esetében az Abádszalókról továbbutazóknak ugyancsak másik buszra kell átszállniuk. A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. arra kéri utasait, hogy figyeljék az állomásokon kihelyezett hirdetményeket és útbaigazító táblákat, térképeket, valamint a hangos utastájékoztatást.

Vonatpótlás a 20-ason, személyre lefokozott gyorsok és IC-k

A Budapest–Székesfehérvár–Szombathely vonalon június 18-ától augusztus 31-éig pályafelújítást végeznek. Veszprém és Ajka között pótlóbuszok közlekednek a Budapest-Déli pályaudvar–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg közötti InterCity és gyorsvonatok helyett, valamint a Veszprém–Celldömölk, illetve Szombathely közötti személyvonatok helyett.

A Citadella nemzetközi gyorsvonatpár Zalaegerszeg érintése nélkül közlekedik.

Az Istria nemzetközi gyorsvonatpár kerülő útirányon, Budapest-Keleti pályaudvar–Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca–Ukk–Hodos útvonalon közlekedik.

Budapest-Déli pályaudvar és Veszprém között egyes gyorsvonatok 30 perccel korábban indulnak: 6 órakor, 14 órakor és 16 órakor. A Déliből 14 órakor, 16 órakor és 17 órakor induló vonatok Székesfehérvárig a Tapolcára induló gyorsvonattal egyesítve közlekednek.

Ellenkező irányban, egyes vonatok szintén korábban közlekednek Szombathely és Ajka között (11:52; 13:50; 15:52; 18:00), illetve Zalaegerszeg és Ajka között (5:10; 11:48, 15:48).

4-es: módosított menetrend tíz napon át

Esztergom-Kertváros–Almásfüzitő között, június 19-étől 28-áig pályakarbantartást végeznek. Ezért az Esztergomból, a Komáromból induló néhány vonat módosított menetrend szerint közlekedik. Esztergom–Almásfüzitő között pótlóbuszok közlekednek néhány vonat helyett.

Pótlóbuszra kell száll a 71-esen

Rákospalota-Újpest–Veresegyház között, június 18-ától 25-éig végzett pályakarbantartási munkák miatt a vonatok menetrendje módosul, illetve Rákospalota-Újpest–Veresegyház között pótlóbuszok közlekednek.

Az ismert, hatvani vonalpályafelújítás

A Budapest–Hatvan vonal Rákos–Pécel és Aszód–Tura közötti szakaszán folytatják a pályafelújítást. A mostani, június 30-áig tartó vágányzári fázisban számos vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

 • A miskolci, kassai, nyíregyházi és debreceni InterCity vonatok a Keleti pályaudvarról öt perccel korábban indulnak, illetve öt perccel később érkeznek oda.
 • Egyes hatvani elővárosi vonatok nem közlekednek, helyettük az egri és a sátoraljaújhelyi gyors- és sebesvonatok Budapest–Hatvan között minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
 • Június 21-étől 30-áig három gödöllői elővárosi vonat öt perccel később, 13:10, 15:10 és 17:10 órakor indul Budapest-Keleti pályaudvarról. Három gödöllői elővárosi vonat tíz perccel korábban 14:45, 16:45 és 18:45-kor érkezik a Keleti pályaudvarra. A vonatok Rákosligeten, Rákoscsaba-Újtelepen, Rákoscsabán nem állnak meg. Helyettük Rákos–Pécel szakaszon mindkét irányban pótlóbuszokkal lehet utazni. A többi gödöllői elővárosi vonat nem közlekedik ideiglenesen.
 • Június 18-ától 20-áig valamennyi gödöllői elővárosi vonat kimarad a menetrendből. A Keleti pályaudvarról, 13:05-kor, 15:05-kor és 17:05-kor induló és a Keletibe 14:45-kor, 16:45-kor és 18:45-kor érkező gödöllői elővárosi vonat helyett Rákos és Gödöllő, illetve Rákos és Pécel között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A pótlóbuszok utasainak a csatlakozást a sülysápi vonatok biztosítják a Keleti pályaudvar és Rákos és vissza viszonylaton. A Keleti pályaudvarról Hatvanba a 20 órakor induló gyorsított személyvonat nem közlekedik.
 • Június 30-áig Keleti pályaudvarról Hatvanba 5:05-kor és 6:05-kor induló vonat csak Gödöllő–Hatvan között közlekedik. A Hatvanból a Keleti pályaudvarra 6:45-kor érkező vonat utasainak Hatvan és Aszód között pótlóbusszal kell utazni.
 • Június 26-áig és 29, 30-án a Keleti pályaudvarról Hatvanba 23:50-kor induló személyvonat nem közlekedik, ezért június 27-éig és június 30-ától július 1-jéig Rákos–Hatvan között pótlóbuszokkal lehet utazni. A csatlakozást Budapest-Keleti–Rákos viszonylatban a 23:55-kor induló szolnoki vonat biztosítja. Június 1-jén a Hatvanból Budapestre közlekedő (Keleti pályaudvarra 4:20-kor érkező) személyvonat nem közlekedik, Hatvan–Rákos között az utasokat pótlóbusz viszi, amelyről a Keletibe az eljutást Rákosról a 4:34-kor induló szolnoki gyorsított személyvonat biztosítja.
 • Vasárnapi közlekedési rend szerinti napokon a Nyíregyházáról induló, Keletibe 23 órakor érkező sebesvonat csak Hatvanig közlekedik.
Patakról Újhelyre csak gumikeréken!

A Szerencs–Sátoraljaújhely vonal villamosítási munkái miatt augusztus 26-áig, Sárospatak és Sátoraljaújhely között kell pótlóbuszokkal utazni minden vonat helyett.

Már nem bosszankodunk a kör IC miatt...

A Budapest–Szolnok–Debrecen–Záhony fővonalon és a csatlakozó vonalakon június 21-éig és július 2-ától 6-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Kaba–Hajdúszoboszló és Debrecen–Apafa állomások között, továbbá a komorói állomáson végzett pályakarbantartási munkák miatt. A kör InterCity vonatok továbbra is rövidebb útvonalon, Nyíregyházáig közlekednek.

Vonatpótlás a keleti elővárosokban

A Monor–Pilis szakaszon végzett pályakarbantartás miatt június 22-étől július 1-jéig a vonatok menetrendje módosul. A Nyugati pályaudvarról Záhonyba 4:36 órakor induló személyvonat helyett Monor és Albertirsa között pótlótóbusz közlekedik. A Nyugati pályaudvarról induló 2614, 2626, 2608, 2646, 2637-os számú délutáni szolnoki zónázó vonatok, továbbá a reggeli 2637-os számú zónázó vonat a teljes útvonalon, a 2616, 2636, 2618 számú vonatok a Nyugati pályaudvar–Cegléd szakaszon nem közlekednek. Az 1686-os számú vonat Kőbánya-Kispest–Szolnok között nem közlekedik.

A zónázó vonatokhoz csatlakozva munkanapokon Cegléd–Szolnok között 16:01, 18:01, 20:01-kor személyvonat közlekedik. A 13:43, 14:43, 15:43, 16:43, 17:43, 18:43-kor induló szegedi InterCity vonatok Albertirsa és Ceglédbercel-Cserő állomáson is megállnak. A Tapolca–Záhony, illetve Keszthely–Záhony viszonylatban közlekedő nyári vonatok Ferencváros–Szolnok érintésével, kerülő útirányon át közlekednek. Monoron munkanapokon az esti órákban és hétvégén napközben Budapest felé a zónázó és a személyvonatok között hosszabb lesz az átszállási idő.

Még jobb lesz a 101-es

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon június 22-étől július 20-áig pályakarbantartási munkák miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Berettyóújfalu–Mezőpeterd–Biharkeresztes között két vonatpár helyett pótlóbuszokkal utazhatnak.

Néhány vonat helyett pótlóbusz jár Szabolcsból Borsodba

A Miskolc–Szerencs–Nyíregyháza vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok a Mezőzombor–Tarcal és Rakamaz–Nyíregyháza szakaszokon végzett pályakarbantartás miatt. Június 27-éig Szerencs–Nyíregyháza, illetve Szerencs–Rakamaz között egyes vonatok helyett pótlóbuszok járnak.

Csütörtökig pótlóbuszra kell szállni a szegedi oldalban

A Cegléd–Szeged vonalon június 18-ától 21-éig végzett pályakarbantartási munkák miatt a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve Cegléd és Kecskemét között pótlóbuszok közlekednek.

Tramtrain: már a második fázisban

Szeged és Hódmezővásárhely között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, mert Algyő–Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között pályaépítést végeznek. A munkák ideje alatt ugyancsak pótlóbuszok közlekednek Szentes és Hódmezővásárhely között június 24-éig, június 30-án és 31-én.

Szentesről Szeged, valamint Szegedről Szentes felé a pótlóbuszok csatlakozását a 47-es főúton Kopáncsnál, a Kishomoki vegyesbolt autóbusz megállóhelyen biztosítja a MÁV-Start. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig, továbbá Hódmezővásárhelyen a 130-as vasútvonalat keresztező Béketelepi, Sándorfalvi úti, illetve az Ady Endre úti, a Nagy András János utcai, valamint az 54129 jelű úton lévő útátjárók biztosítóberendezéseit kikapcsolják. A vonatközlekedés esetén a forgalmat jelzőőr irányítja. Az érintett vasúti átjárókban KRESZ-jelzések figyelmeztetnek erre.

A tram-train vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok várhatóan 2019. április 25-éig tartanak. Már a második fázisban vagyunk, ez július 31-éig tart. A harmadik munkafázis augusztus 1-jétől december 8-áig, a negyedik pedig december 9-étől 2019. április 25-éig tart, ez utóbbi kettőnél csak a Szeged–Hódmezővásárhely közötti vonatközlekedést fogja érinteni a vágányzár.

Egy kis vonatpótlás a 128-ason is

A Békéscsaba–Vésztő vonalon pályakarbantartási munkák miatt június 18-ától július 13-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Gyula és Kötegyán között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!