Karbantartat az ÖBB is, módosulnak a vonatok menetrendje az 1-esen

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon október 16-ától 19-ig, 23-ától 27-áig, október 30-ától november 2-áig az osztrák vasút vonalán végzett pályakarbantartás miatt a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

1-es újra: miattunk éjszaka járnak máshogy a szerelvények

Szintén a győri fővonalon október október 21-étől 22-éig, illetve október 20-án kizárólag éjszaka karbantartási munkák miatt a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve Almásfüzitő és Almásfüzitő felső között pótlóbuszok közlekednek néhány hajnali vonat helyett. A Budapest–Tatabánya–Oroszlány vonalon is változik a menetrend.

2-es: csak a szokásos

Az esztergomi vonal villamosítási munkái miatt november 11-éig – október 23. és november 1. kivételével – Pilisvörösvár és Esztergom között vonatpótló buszok szállítják az utasokat az esti és éjszakai vonatok helyett.

(térképek: MÁV-Start)

Erre is figyeljenek: pótlózni kell Zirctől Veszprémig

A Győr–Veszprém vonalon október 18-áig a vonatok helyett Zirc és Veszprém között pótlóbuszokkal kell utazni.

Keddig tart a kellemetlenség Sopron és Csorna között

A GYSEV Sopron–Győr vonalán felújítások miatt október 17-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Sopron és Csorna között vonatpótló buszokkal kell utazni.

Kétszer két éjszaka vonatpótlás a nyugati határnál

A GYSEV Szombathely és Szentgotthárd közötti vonalán pályakarbantartás miatt október 19-én és 20-án Szombathely és Körmend, október 24-én és 25-én Körmend és Szentgotthárd között éjjelente vonatpótló buszok szállítják az utasokat, módosított menetrend szerint.

Dél-Balaton: az ismert jelentős változások

Fontos változások vannak a dél-balatoni vonalon és a csatlakozó vonalakon a Balatonboglár–Fonyód–Balatonszentgyörgy–Nagykanizsa szakasz pályafelújítása miatt.

December 9-éig Balatonboglár és Balatonszentgyörgy között szállítják az utasokat vonatpótlók. Keszthely és Balatonszentgyörgy között is pótlóbuszok járnak. December 9-éig, a Kaposvár–Fonyód vonal felújítása miatt a teljes útvonalon továbbra is buszokkal kell utazni a vonatok helyett.

A személy- és a sebesvonatok autóbuszai a vonatok eredeti útiránya szerinti megállókban vagy – a közút kialakításának megfelelően – az azokhoz legközelebb fekvő Volán megállóhelyen állnak meg.

 

A balatonszentgyörgyi csatlakozások biztosítása érdekében egyes Balatonszentgyörgy–Keszthely–Tapolca–Ukk–Celldömölk közötti vonatok részben módosított menetrend alapján közlekednek.

A Pécs–Kaposvár–Tapolca–Celldömölk viszonylatú vonatok utasait Kaposvár–Fonyód–Balatonszentgyörgy között vonatpótló buszok szállítják.

Fontos változások itt is: szépül a 40A

Jelentős változásokra kell számítani a Budapest–Pusztaszabolcs elővárosi vonalon és a csatlakozó vonalakon utazóknak a Kelenföld–Háros, illetve az Érd–Százhalombatta vonalszakaszok szeptember elsején megkezdődött pályafelújítása miatt.

 • A felújítás október 23-áig tartó fázisának idején módosul a menetrend a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár, a Budapest–Sárbogárd–Baja és a Budapest–Székesfehérvár elővárosi vonalakon is.
 • Pusztaszabolcsról Sárbogárdra és Dombóvárra a személyvonatok 20–30 perccel korábban indulnak. Az utolsó esti, Pusztaszabolcs–Sárbogárd viszonylatú személyvonat 27 perccel később közlekedik. A Dombóvárról Sárbogárdra és Pusztaszabolcsra tartó személyvonatok 18–30 perccel később indulnak és érkeznek. Az első reggeli, Dombóvárról Budapestre tartó vonat viszont 20 perccel korábban közlekedik.
 • Reggel hat órától éjfélig a Déli pályaudvar és Százhalombatta, Pusztaszabolcs, Dunaújváros között közlekedő vonatok a teljes útvonalukon, mindkét irányban 30 perccel később indulnak és érkeznek. A vágányzár ideje alatt egyes, Budapest–Százhalombatta és Budapest–Pusztaszabolcs között közlekedő vonatokat (mindkét irányban) töröltek a menetrendből, illetve ezek más vonatokkal összevonva közlekednek. Néhány Budapest–Százhalombatta viszonylatú vonat nem áll meg Nagytétény-Diósd és Érdliget megállóhelyeken.
 • A Budapest–Pusztaszabolcs–Rétszilas vonalszakasz változásai miatt a csatlakozó vonalak menetrendje is módosul.
 • Munkanapokon a Budapest-Déli–Martonvásár vonalszakaszon (mindkét irányban) a közlekedő vonatok ideiglenesen kimaradnak a menetrendből. Helyettük új, G30-as viszonylatszámú vonatok közlekednek a Déli pályaudvar és Székesfehérvár között, mindkét irányban.
 • A G43-as vonatok csak Kőbánya-Kispest–Kelenföld illetve Kelenföld–Kőbánya-Kispest között járnak. Kelenföldön átszállási lehetőség lesz az Érd alsón át közlekedő G30-as vonatokhoz. A G30-as vonatok Érd alsón át közlekednek, ezért Budatétény, Barosstelep és Érd felső megállóhelyeket nem érintik, helyettük Kastélypark és Érd alsó megállóhelyeken állnak meg.
 • A Gemenc és a Sugovica expressz vonatok a Keleti pályaudvarról korábban indulnak Bajára, a Bajáról érkezők pedig később érkeznek meg.
A hónap végéig tart a vonatpótlás Borsodban

A Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon október 31-éig Szerencs–Sátoraljaújhely között vonatpótló buszok közlekednek, vasútvillamosítási munkák miatt.

A hétvégén változik a délkeleti, keleti elővárosok vonatközlekedése

A Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között végzett pályakarbantartási munkálatok miatt október 21-étől 22-éig módosul egyes vonatok menetrendje a Budapest–Cegléd–Szolnok és a Budapest–Lajosmizse vonalon.

Az S50-es személyvonatok a kora reggeli és a késő esti órák kivételével csak Kőbánya-Kispest és Monor között közlekednek. Az S21-es személyvonatok csak Kőbánya-Kispest és Dabas, illetve Lajosmizse között közlekednek.

A Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között a Budapest–Záhony viszonylatú sebesvonatok felár megfizetése nélkül vehetők igénybe.

100-as: ezt is tudjuk már, de nem árt átismételni

Jelentős változások vannak a Budapest–Szolnok–Debrecen–Záhony fővonalon és a csatlakozó vonalakon a Püspökladány–Debrecen vonalszakaszon, amelynek első munkafázisa október 31-éig tart.

A vágányzár ideje alatt módosul a menetrend a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vasútvonalon. A Budapest-Keleti és Budapest-Nyugati pályaudvar közötti úgynevezett kör-InterCity vonatok mindkét irányban csak Nyíregyházáig közlekednek, a közvetlen InterCity-vel történő továbbutazást nem tudjuk biztosítani Nyíregyházán egyik irányban sem. Az átépítés miatt az InterCity vonatok 15–20 perccel hosszabb menetidővel közlekednek Budapest felől a Püspökladányon túli állomásokra, illetve ennyivel korábban közlekednek Püspökladányig a keleti országrészből Budapest felé.

 • Püspökladány és Debrecen között egy helyi vonatpár ideiglenesen nem közlekedik. A vasárnaponként Zajta és Budapest-Nyugati pályaudvar között közlekedő Hétmérföldes nevű vonat Debrecen és Budapest között nem közlekedik, helyette a Záhonyból Budapestre tartó sebesvonat továbbítja a zajtai vonat kocsijait, amely Debrecenben 18:31-kor áll meg.
 • A Budapest–Cegléd–Szolnok elővárosi vonalszakaszon a debreceni vonal átépítése miatti változáson felül szeptemberben több hétvégi vágányzár miatt is változik a vonatok menetrendje.
 • A Budapest-Keleti–Miskolc–Nyíregyháza vasútvonal Miskolc és Nyíregyháza közötti szakaszán is változik a menetrend, a nyíregyházi IC-csatlakozások és a kör-IC vonatok rövidebb útvonala miatt.
 • A Debrecen–Tiszalök vonalon minden második vonatpár menetrendje módosul, hogy a Debrecen–Budapest irányú IC-csatlakozások minél több vonatnál megmaradjanak napközben.
 • A Debrecen–Mátészalka vonalon is változik a menetrend. Debrecenben a fővonalon módosított menetrend alapján közlekedő IC vonatokkal csak az egyik irányban lehet megoldani a jelenleg egyébként mindkét irányban megfelelő csatlakozásokat. A módosított menetrend életbelépésétől viszont csak a fő utazási irányt részesítik előnyben a csatlakozás tekintve: hétköznapokon hajnaltól délig a Mátészalka–Budapest irányban, délutántól pedig a Budapest–Mátészalka irányban, vasárnap egész nap a Mátészalka–Budapest irányban lesznek rövid idejű vonatcsatlakozások.
 • A Tiszalök–Görögszállás–Nyíregyháza vonalon a módosítások miatt – a görögszállási csatlakozások megőrzése érdekében – szinte mindegyik vonat menetrendje módosul, és több járat nem áll meg Hajnalos megállónál.
Még mindig kerül a Corona és a Hargita

Október 31-éig a Püspökladány–Debrecen és a Mezőpeterd–Biharkeresztes között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Püspökladány–Biharkeresztes–Nagyvárad (Oradea) vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Berettyóújfalu és Biharkeresztes között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Corona és a Hargita nemzetközi IC vonatpárok Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány útvonalon közlekednek. Az Ady Endre nemzetközi IC vonatpár a vágányzár ideje alatt nem közlekedik. A 369-es és 368-as számú vonatok csak Biharkeresztes–Nagyszalonta, a 365-ös 364-es számú vonatok csak Biharkeresztes–Nagyvárad viszonylatban közlekednek. A Püspökladány–Biharkeresztes viszonylatban a vonatokhoz csatlakozó vonat és pótlóbusz is jár.

A legfontosabb felújítás

Mezőtúr–Szarvas–Orosháza állomások közötti, illetve az Orosháza és Mezőhegyes közötti vágányfelújítások miatt december 9-éig a vonatok menetrendje módosult, illetve Mezőtúr–Szarvas, Szarvas–Orosháza és Mezőtúr–Mezőhegyes között a hirdetményen megjelölt napokon vonatpótló autóbuszok közlekednek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!