A Fővárosi közgyűlés ismét tárgyalja a BKV-HÉV szétválást

iho   ·   2016.08.26. 16:15
00kicsi

A Polgári Törvénykönyv szerint az egyes jogi személyek szétválásáról, átalakulásáról a legfőbb szerv (ez esetben a BKV-ról a Fővárosi közgyűlés) két alkalommal határoz. Az első, április 27-én született döntés kimondja, hogy a létrejövő új társaság egyetlen tagja a fővárosi önkormányzat lesz, a vagyonmérleg fordulónapját május 31-ében határozták meg. Ezen kívül megbízták a BKV Zrt. igazgatóságát, hogy a második döntéshez szükséges iratokat, így az átalakulási (szétválási) tervet készítse el.

Novembertől már nem BKV-üzem<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

A Fővárosi közgyűlés augusztus 31-ei ülésén tárgyalja a benyújtott tervet, amely szerint a BKV-ból kiválás útján létrejön a BHÉV Budapesti Helyiérdekű Vasút Zrt., a BKV Zrt.változatlan formában fennmarad. A vagyonmegosztással a BKV tulajdonában eddigi vagyonának 96,9 százaléka marad. A kiválás után a BHÉV saját tőkéje 18 468 664 892 forint, azaz közel tizenkliencmilliárd, ebből egyetlen, tizenegymilliárdos törzsrészvény lakotja az alaptőkét. Az átalakulás jelenleg becsült költsége száznegyvenmillió forint lesz, amiből a legnagyobb, százmilliós rész az informatikai rendszer (SAP, Forte, Energia program) átalakításának költsége lesz.

Az előterjesztés szerint a BKV Zrt. módosított és a BHÉV Zrt. induló Alapszabályának elfogadási dátuma november elseje lesz, ugyanezen napon kell a BHÉV vezérigazgatóját, felügyelőbizottságát is kijelölni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek