A HungaroControlnál tesztelik a horvát légtér módosítását

iho/repülés   ·   2012.03.05. 14:24

A horvát légtér módosítását a HungaroControl budapesti regionális fejlesztési központjában tesztelik – jelentette be a HungaroControl hétfőn közleményben.

A program célja a horvát légtér kapacitásnövelésének előkészítése, a légtérstruktúra tesztelése, amelynek segítségével a jövő év második felétől fokozatosan megkezdheti önálló működését a bosznia-hercegovinai légiforgalmi szolgálat. Jelenleg a bosnyák állam légterében a szerb és horvát kollégák navigálják a repülőket.

Az Egységes Európai Égbolt megvalósítását is elősegítő tesztsorozat az első nemzetközi együttműködés a HungaroControl tavaly megnyitott innovációs központjában.

A Croatia Control többek között a rendelkezésre álló modern technológia, a földrajzi közelség és a szolgáltatás versenyképes ára miatt választotta Magyarországot a tesztelés helyszínéül – áll a közleményben.

A program során a szimulációs központban (Center of Research, Development and Simulation – CRDS) próbálják ki az elméletben már kidolgozott új légtérstruktúrát, a szükséges eljárásokat és az alkalmazandó munkatechnológiát. A magyar szakemberek elsősorban a szimulációs környezet kialakításával és a gyakorlatok megtervezésével támogatják a horvát szakemberek munkáját.

A közlemény kitér rá, hogy a közép-európai funkcionális légtérblokk (FAB CE) terveihez kapcsolódik a tesztelés.

A Magyarország mellett hat állam – Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Szlovénia és Szlovákia –  légiforgalmi irányítását összehangoló FAB CE rendszerben a légiforgalmi irányítók nem az államhatáron „adják át” a repülőgépet a következő légiforgalmi szolgálatnak, hanem a légtérblokkon belül egységesen kezelik.

Több környező és FAB Danube ország komolyan érdeklődik a budapesti szimulációs lehetőségek iránt – írja a HungaroControl a közleményben.

A HungaroControl a regionális partnerek mellett más európai megrendelőkre is számíthat, miután a magyar légiforgalmi szolgálat nemrégiben együttműködési megállapodást írt alá az európai légiforgalmi szolgálatokat tömörítő szervezettel, az EuroControllal. A megállapodás szerint a felek összehangolják saját, Európa két legmodernebb innovációs központjaként ismert létesítményük kapacitásait.

Kapcsolódó hírek