A jövő ingázói

iho/vasút   ·   2017.11.12. 08:45
ingazas_otletvonat_ujitas_prototipus_kislid

A Deutsche Bahn az ügyfelek megváltozó elvárásaival mindenképpen lépést akar tartani, a digitális korban is. A héten Nürnbergben bemutatták azt az „ötletvonatot”, amelyben utazás közben akár sportolni is lehet. Egy bejárható, életnagyságú emeletes kocsiban huszonkét modult képeztek ki. Minden egyes modul különböző tevékenységekre alkalmas, az egyikben gimnasztikázni lehet, a másikban bizalmas telefonbeszélgetések lebonyolítására alkalmas kabinok vannak. De találhatók itt kamaszok számára játékkonzolok és játszósarok a kicsiknek.

Családi szekció, játszósarokkal (forrás: DPA)

A kocsik kialakítása reagál arra a tényre, hogy az ingázók egyre nagyobb távolságon utaznak, egyre több időt töltenek el a munkahely és az otthon között. Ezért reális szükséglet az utazási idő aktívabb kihasználása. Ezügyben a vasútnak jelenleg jelentős előnyei vannak, de fel kell készülni arra az időszakra, amikor az önvezető autók a közutakon átveszik a vezető szerepet, és a vasút szabadidős előnyei elolvadnak.

Az „ötletvonat” projektje egy évvel ezelőtt kezdődött, ekkor szegődött partnerül a DB mellé a Bayerische Eisenbahngesellschaft és egy dizájnügynökség. Eddig háromszázmillió forintnak megfelelő összeget költöttek el a projektre.

Sport a vonaton,  mondjuk Warneuchen és Berlin között

Ennek ellenére nem várható el, hogy a vonat hamar sínre kerül. A következő lépés sokkal inkább az, hogy az elképzeléseket tesztelik az utasok között, és a legeredményesebbnek ígérkezőket kiválasztva a megfelelő hatóságokat és gyártókat megkeresik.

A ProBahn utasérdekvédelmi szervezet üdvözölte a koncepciót, de rögtön rámutatott, hogy az utasokat értelmes és arányos kínálattal lehet leginkább megnyerni. Végül is nincsen értelme annak, hogy este diszkó legyen az egyik vonaton, mikor közben a másik vonaton ülőhelyük sincsen az ingázóknak.

Az egyenszilárdság, ugyebár. Amelyről mi is annyit beszélünk.

Abszolút magányos hely üzletembereknek. Az üvegek kívánságra átláthatatlanná válnak

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek