Május 28-án, vasárnap, Kaposváron, az MGVE Egyesület és a Kaposvári Verebély László Vasúttörténeti Egyesület közös szervezésében a gyermeknap alkalmából immár másodszor nyílt napot tartottunk a 2010 májusában felújított 376.642 pályaszámú gőzmozdonyon.

A tavalyi évben, mint első alkalommal körülbelül tíz-tizenöt érdeklődő után az idén már majd negyvenötre nőtt a létszám, főként kisgyermekes családok révén, hogy megtekinthessék belülről is ,,Thomast”.

A külső felújítás után jött egy jó ötlet, hogy a mozdony konyháját belülről is megpróbáljuk eredeti állapothoz közeli helyzetébe hozni, a hiányzó kezelőszervek pótlása részben már sikerült is, így az érdeklődők nemcsak a mozdony pályafutásáról kaphattak egy kis élménybeszámolót, hanem a mozdony belsejében a mozdony vezetésével és a kazán fűtésével kapcsolatban is megtanulhattak néhány érdekességet.

Remélhetőleg egy év múlva lehetőségünk lesz majd a szép hagyomány folytatására itt, Kaposváron, az állomás mellett kiállított kis gőzmozdony bemutatásával.

 

A mozdony az állomás vágányai mellett

A máskor lezárt, csak kívülről megtekinthető vasparipa ezúttal feltárult a legkisebbek előtt

A konyha ritkán látott kezelőszervei

A merészebb gyerekek az orra is felmászhattak


 

Szöveg: Zajácz László

Képek: Kemenczei Róbert