A PSZÁF jóváhagyta az MNV vételi ajánlatát a Rábára

MTI   ·   2011.11.09. 19:19

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) október 8-án jóváhagyta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. előző napon benyújtott kötelező nyilvános vételi ajánlatát a Rába Nyrt. valamennyi részvényére – közölte a Rába szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az ajánlat elfogadására nyitva álló ajánlati időtartam november 11-től december 12-ig tart. Az ajánlat lebonyolításában az UniCredit Bank Hungary Zrt. közreműködik.

Az MNV 815 forintot ajánl a Rába részvényeiért. A papírok a szerdai kereskedést 791 forinton zárták.

Az MNV a magyar állam nevében azután tett vételi ajánlatot a Rába valamennyi részvényére, hogy megállapodott a járműipari társaság legnagyobb tulajdonosával, a malajziai DRB gépipari vállalattal annak 10,85 százalékos részvénycsomagja megvásárlásáról.

A magyar állam összesen 16,15 százaléknyi tulajdonnal rendelkezik a Rábában, ezen belül a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (Alap) tulajdonában 15,47 százaléknyi, az MFB Invest tulajdonában 0,68 százaléknyi részvény van. További 7,68 százaléknyi részvény a Rába saját tulajdonában van, a közkézhányad pedig 66 százalék.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az MNV a vételi ajánlatot a kormány hosszú távú stratégiai céljaival, a járműiparban növelni kívánt állami szerepvállalással indokolta. A tranzakció célja, hogy a magyar állam érdemi befolyáshoz jusson a Rába Holding Nyrt.-ben. A részvények megszerzésével növekszik a mindenkori kormányzat mozgástere a nemzetgazdaságban vezető szerepet betöltő stratégiai ágazatban.

A 815 forintos ajánlati ár a társaságot 10,98 milliárd forintra értékeli. A 2011. első félévi, nemzetközi számviteli szabvány (IRFS) alapján készített nem auditált konszolidált gyorsjelentés szerint a társaság saját tőkéje 10,382 milliárd forint volt.

Az ajánlati ár – a törvénynek megfelelően – az ajánlattevő által az ajánlatot megelőző 180 napban vásárolt Rába-részvények legmagasabb ára, a papírok ajánlat előtti legutolsó, 621 forintos záróáránál pedig 30 százalékkal magasabb.

Polacsek Csaba, az MNV társasági portfólióért felelős főigazgatója a keddi kormányszóvivői tájékoztatón közölte, hogy a Rába-részvények 100 százalékának megvásárlása a társaság saját tulajdonában lévő részvények nélkül körülbelül 10,1 milliárd forintba kerülne, a szükséges forrás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő rendelkezésére áll. A vételárból mintegy 1,7 milliárd forint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz kerül (Alap) az Alap tulajdonában lévő 15,47 százaléknyi részvény ellenértékeként, így 8,5 milliárd forint az, ami költségvetésen kívülre kerül.

Kapcsolódó hírek