A rossz körülmények ellenére gyorsít a Waberer

iho   ·   2013.04.24. 12:48

A Waberer’s International Zrt. közleménye szerint a társaság a stagnáló nemzetközi fuvarpiac körülményei között 2012-ben növelni tudta árbevételét, amely elérte a 377,5 millió eurót, mintegy 110 milliárd forintot. Az EBITDA csaknem 10 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbi értéket 52,4 millió euró, több mint 15 milliárd forint volt. A 4200 alkalmazottat foglalkoztató vállalat különböző adónemekre összesen 5,7 milliárd forintot fizetett.

A társaság az elmúlt üzleti évben is növelte működésének hatékonyságát – idézi a közleményt a Népszabadság. Fuvarozási portfólióját megtisztítva szolgáltatásainak minőségét elsősorban a hagyományos raklapos árutovábbítás területén javította, és növelte jelenlétét a tartós élelmiszerek és a háztartás-vegyipari termékek fuvarozási piacán is. Részesedése nőtt a legfontosabb nyugat-európai piacokon: átlagos heti felrakásainak száma Németországban 1100, Franciaországban 650, Olaszországban 500, az Egyesült Királyságban 550 rakomány volt.

A Waberer's a kulcsfontosságú európai célállomások mellett rendszeresen juttat el küldeményeket Kisázsiába, a Közel-Keletre és a selyemút mentén fekvő országokba is. A legkorszerűbb Euro 5-ös vontatókkal meghajtott szerelvények útvonalainak több mint 65 százaléka harmadik országos, azaz Magyarországot nem érintő fuvar volt. A rakottsági mutató 90 százalék fölött stabilizálódott.

A cég 700 új vontató és 500 pótkocsi beszerzésével frissítette flottáját, amely az elmúlt évben 130 szerelvénnyel bővült tovább. A vállalat hároméves informatikai fejlesztési programja részeként folytatta telematikai és vállalatirányítási rendszereinek korszerűsítését.

Az év során akvizíciókat is végrehajtottak, illetve készítettek elő. A nemzetközi fuvarozás területén eredményes magyar tulajdonú Transpont Hungária Kft. integrációja befejeződött, a belföldi hűtőfuvarozás piacvezető Szemerey Transport Zrt. többségi részesedésének megszerzése 2013 elején zárult le. A felvásárlások mellett is csaknem kétszeresére növekedett a társaság külső adósság arányára vetített saját tőkéje.

A társaságnál úgy számolnak: 2013-ban a Waberer’s az elmúlt évihez képest jelentősen növelni fogja értékesítési árbevételét és eredményét. Az üzleti terv rendkívüli mértékű növekedést irányoz elő az árbevétel és magas, két számjegyű növekedést az EBITDA tekintetében. A fejlődés motorjának a cég a hatékonyság javítását tekinti, amit az eszközállomány és az állományi létszám bővítése kísér.

Mindezek együttesen teszik lehetővé, hogy a Waberer’s a megrendelők logisztikai költségeinek a versenytársakhoz képest nagyobb arányú csökkentésével lépjen fel a nemzetközi fuvarpiacon.

De újdonság az is, hogy a Waberer’s áttért az euróalapú könyvelésre. Részben azért, mert bevételeinek döntő hányada ebben a pénznemben keletkezik, másrészt azért, hogy csökkentse a forint euróhoz viszonyított árfolyamának ingadozásaiból eredő kockázatokat. A cég pénzforgalmának az európai valutában való vezetése hozzájárul a tervezett tőzsdei bevezetés előkészítéséhez is. A dinamikus organikus növekedés feltételeinek állandó javítása mellett a társaság folytatja újabb akvizíciós célpontok felkutatását Magyarországon és a közép-európai régió országaiban.

Kapcsolódó hírek