A Stadler és a Siemens konzorciuma építheti a berlini S-Bahn új vonatait

iho/vasút   ·   2015.12.25. 18:00
400px_berlin_sbahn_stadler

A DB-leány S-Bahn Berlin GmbH és a svájci–német konzorcium által a napokban aláírt keretszerződés több száz szerelvény, de legfeljebb 1380 kocsinyi vonat lehívását teszi lehetővé. Az első rendelés járművei a nyolcszáz voltos egyenárammal villamosított elővárosi gyorsvasúti hálózat Ringbahn- és délkeleti vonalain fognak közlekedni – írja a Railway Gazette.

Az első tíz, nullszériás szerelvényt várhatóan még 2020-ig megépítik. A tesztvonatoknak a forgalomba állítás előtt széleskörű tesztsorozaton kell átesniük, hogy még a sorozatgyártás előtt kiküszöbölhessék a gyermekbetegségeket. Az utolsó, százhatodik vonat 2023-ban készülhet el. Az első rendelés járművei a tervek szerint a berlini S-Bahn-hálózat egyharmadát veszik majd át, és több hullámban állnak majd forgalomba: az S47-es Spindlersfeld–Tempelhof/Südkreuz(–Bundesplatz) vonalon 2021. január elsején, az S46-os Königs Wusterhausen–Hauptbahnhof viszonylaton 2022. július elsején, az S8-as (Wildau –)Grünau–Hohen Neuendorf viszonylaton 2022. október 14-én, az Ringbahn S41-es és S42-es viszonylatain pedig 2023. április 14-én és október 13-án.

A Stadler Pankow és a Siemens konzorciuma első körben 106 szerelvényt szállíthat a berlini S-Bahnra; a két- és négyrészes, egyterű vonatok 2021-től állnak forgalomba (látványterv: Stadler Pankow GmbH)

A berlini S-Bahn első légkondicionált, egyterű szerelvényei kerekesszékkel élők számára is biztosítanak majd helyeket, közvetlenül a vezetőfülkék mögött. A járművek műszaki és szerkezeti tervezését a 2012-ben létrehozott konzorcium vezetője, a Stadler fogja végezni, míg a Siemens a forgóvázakat, a vonatbefolyásoló-, utastájékoztató-, elektromos-, fék- és vontatási rendszereket szállítja. A vonatok részegységeit a Stadler Pankow berlini üzeme gyártja és szereli majd készre. A berlini S-Bahn új vonatait a grünaui telep fogja karbantartani, amelyet a járművek érkezéséig korszerűsíteni fognak.

Az S-Bahn Berlin a Ringbahn- és a délkeleti vonalakon való koncessziós szolgáltatás jogát decemberben tizenöt évvel hosszabbította meg. Az évi 9,7 millió vonatkilométert előíró megállapodás húsz százalékkal növeli a vonatok utaskapacitását – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek