A Takarék Csoport 700 millió forintot fektetett a légiipari informatikai AerinX-be

MTI   ·   2020.07.22. 19:08

A Takarék Csoporthoz tartozó Takarék Kockázati Tőkealap I. 700 millió forintot fektetett be az AerinX Kft.-be, a magyar alapítású IT cég repülőgépek és egyéb légi járművek karbantartását támogató innovatív technológiai megoldások fejlesztésével foglalkozik.

az IT cég első terméke egy kevert valóság (MR) alapú repülőgép átvizsgáló rendszer, amely a repülőgépek és más légi közlekedési eszközök külső felületi átvizsgálásában, és az ehhez kapcsolódó karbantartási feladatokban támogatja a szakemberek munkáját: a szoftver lokalizálja és felméri a felületi sérüléseket, és technikai információkat szolgáltat a sérült területről. A rendszert néhány hónapja már tesztüzemben használja az Aeroplex of Central Europe (ACE) magyar tulajdonú repülőgép-karbantartó vállalat. A közeljövőben tesztelik a szoftvert az Egyesült Államokban is.

Horváth Marcell, a Takarék Kockázati Tőkealap I.-et kezelő DBH Investment Zrt. cégvezetője szerint jelentős potenciált látnak az AerinX által fejlesztett szoftverben, amely abszolút beleillik az ágazatban is zajló digitalizációba. Kiss Antal Bence, az AerinX társalapító-ügyvezetője pedig arról számolt be, hogy a tőkebefektetéssel felgyorsíthatják a piacra lépést, amelyet 2021 első negyedévére terveznek. Addig folytatják kutatás-fejlesztést, a repülőgép átvizsgáló rendszer finomhangolását és bővítését.
Hozzátették, hogy az AerinX-ben korábban tőkét emelő X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealap továbbra is meghatározó tulajdonos marad. Az X-Ventures három alapban mintegy 18 milliárd forintos vagyont kezel. Az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealap 13,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű, közel 12 éves futamidejű tőkealap.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2019-es lezárt üzleti évben az AerinX Kft. nettó árbevétele 5,45 millió forint volt, adózás után pedig 4,15 millió forintos veszteséggel zárt, 2018-ban a vesztesége 1,1 millió forint volt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.