A világ legnagyobb színpada

iho/vasút   ·   2017.09.04. 13:45
bewegtesland_kislid

Egyedülálló módját választotta az együttműködésnek a Deutsche Bahn, valamint jénai és weimari kultúrintézetek, amikor a menetrend szerinti vonatok közlekedéséhez, illesztve a Saale-folyó völgyét egy végtelen hosszúságú színpaddá változtatták augusztus utolsó hétvégéjén. Az előadás különböző, tréfásnak szánt, illetve valóban szellemes, egymással csak laza tartalmi kapcsolatban álló jelenetek halmazából épült fel. A rendezés arra alapozott, hogy amíg a szokásos kukucskaszínházban a színpad nyílása metsz ki egy darabot a valóságból, addig itt a vonat elhaladásának ideje nyit egy rövid időablakot egy párhuzamos valóságba, amelyben színházban szokatlan, vagy egyenesen lehetetlen dinamikájú történetek játszódnak le. A „Bewegtes Land”-nak, azaz mozgó vidéknek, mozgó tájnak elnevezett szokatlan színházat a menetrendben is meghirdették és élvezetéhez nem kellett más, mint az adott vonatok valamelyikére felszállva figyelni a pálya mentén zajló történéseket.

Megfigyelni és megfigyeltnek lenni – kiskorában mindenki szeretett integetni a vonatnak (forrás: bewegtesland.de)

Különösebb értelmet keresni, miérteket feszegetni nem feltétlenül szükséges, elég elfogadni, hogy egy nem napi üzemeltetési gondokkal küszködő országban az akár öncélú hülyéskedésnek a mindennapokban is helye van és ennek bemutatására sokan nem sajnálják a pénzt és az energiát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a pálya mentén négyszáz önkéntes kísérelte meg mulattatni az elszáguldó vonatok közönségét, a szervezők Instagram-oldala pedig részletesen bemutatja az elég profinak tűnő előkészületeket. Az önkénteseket később, a happening lezárultakor meghívták egy Bad Kösen-i esti partira. Szórakozás, ismerkedés, mosolyt csalni idegen arcokra – már megérte az egész.

Másik tanulság, hogy bármennyire is észvesztően alacsony, pár százalékos a Deutsche Bahn részaránya a németországi személyforgalomban, a vasút társadalmi elfogadottsága mégiscsak magasabb lehet, ha egyszer egy ilyen méretű happening alapjául szolgálhat. Nem a benzinkútnál, nem az autópálya mentén, nem a falu főterén folytak a történések, hanem a vasútvonal mellett – ennek mindenképpen üzenete van. A megmozdulásról annak honlapján lehet német nyelven tájékozódni, de a youtube-on elérhető angol nyelvű összefoglaló is, íme.

Mindenesetre néhány lassújel, sorompózavar miatti szuttyogás, bejáratnál ácsorgás és felsővezetékszakadás sokkal részletesebben megfigyelhetővé tette volna az eseményeket, mint a 160-as tempó, ahol csak a széles mezők túlfelén zajló eseményeket lehet úgy-ahogy felfogni, így a jövőben várható az ilyen jellegű megmozdulások magyarországi elterjedése is.

Az előadás lényeges eleme volt a Saale-folyón a horgászt megtámadó cápa

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.