A Világbank visszakéri a pénzt az autópálya-beruházástól

iho   ·   2013.02.04. 13:19

Keményen összeütközött a szerb kormány az osztrák Alpine vállalattal, amelyet azzal fenyegetett meg, hogy szerződést bont, ha a cég nem folytatja a Dimitrovgrádot elkerülő körgyűrű építését. A Koridori Srbije (Szerb Korridorok) igazgatójának közlése szerint a cég a 10-es korridor általa eredetileg 60 millió euróért elvállalt építésének befejezéséért további 74 millió eurót követel, „előre nem látott munkálatokra” hivatkozva. Ezek közé tartozott szerinte a helyi lakosság tiltakozó akciói a kisajátítások ellen, valamint egy földcsuszamlás – írja a napi.online.

Már „bevett gyakorlatnak” számít – ahogy ezt a lengyeleknek a kínai útépítőkkel szerzett tapasztalataik is bizonyítják –, hogy a kivitelező irreálisan alacsony árajánlattal megnyeri a tendert, majd menet közben leáll a munkával, tulajdonképpen megzsarolva a megbízót, a munka folytatását jelentősen nagyobb összeg kifizetésétől teszi függővé.

Ha ez nem volna elég, a Világbank közölte, hogy az ehhez az útszakaszhoz nyújtott hitelt visszavonja, mert a felek nem tartották be a szerződési feltételeket, különös tekintettel a határidőkre. Az osztrák cég a körgyűrűnek máig csupán mintegy 75 százalékát építette meg, aminek másfél évvel ezelőtt kellett volna elkészülnie.

Nem ez az első viszálya az Alpine-nak Szerbiában. Már beperelte Belgrádot, amiért az ugyanilyen okból szerződést bontott vele a Horgos–Pozsega autópálya-szakasz és egy új Duna-híd árának jelentős felemelése miatt – számolt be az ügyről a B92 belgrádi televízió.

Kapcsolódó hírek