Ady Endre út: ami eddig kimaradt

Kemsei Zoltán   ·   2016.04.21. 18:45
00kicsi

A kispesti 42-es – valljuk be – már csak árnyéka régi önmagának. A Wekerle-telepet és a lajosmizsei vonal állomását a belsőbb kerületekkel összekötő villamosjárat a hatvanas évek végén még a belső Üllői úton, a Kálvin téren, a Szabadság hídon és a Bartók Béla úton át egészen a Móricz Zsigmond körtérig járt, majd a 2-es metró átadása után a Madách térig, a 3-as metró szakaszainak fokozatos átadásával előbb a Nagyvárad térig, végül a Határ útig rövidült. Azóta szóba került a megszüntetése, és a Gloriett-telepig meghosszabbítása egyaránt, ez utóbbinak a 142-es vasútvonal keresztezése emel újabb és újabb akadályokat.

A most felújítás alatt álló szakasz kezdete a Hunyadi utcánál. A képre kattintva galéria nyílik (a szerző felvételei)

A nem túl jó állapotú pálya felújítása még 2013-ban kezdődött az Endresz György utca–Jahn Ferenc utca közti szakasszal, egy évvel később a Határ út–Tálas utca és a Kossuth Lajos utca–Vas Gereben utca, majd idén a Tálas utca–Kisfaludy utca szakasz a soros. A megállókat a 2014-es felújításkor csinosították ki, magasperonokkal, utasváróval, díszburkolattal ellátva.

Vadonatúj nagypanelekkel építik újjá a pályát

A pálya megújul, a felépítmény azonban jellegét tekintve nem korszerűsödik: nagypanelt cserélnek nagypanelre. 2013-ban az 1-es villamos vonalából kibontott, még használható állapotú paneleket emelték be, jelenleg új gyártású elemekkel dologoznak. A vágányzár május 13-áig tart, addig a teljes szakaszon pótlóbuszok közlekednek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!


Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.