Air France: a pilóták elfogadták a változásokat

iho/repülés   ·   2012.08.20. 08:32
nyito

Az Air France SNPL szakszervezetének tagsága megszavazta a pilóták munkajogi megállapodását, és ezzel szabad az út a légitársaság átszervezéséhez, illetve a rövid távú járatok kiszervezéséhez a Transaviához.

A tervezett húsz szőázaléknyi hatákonyságnövelés érdekében szükséges intézkedések részeként az új kollektív szerződés változásokat hoz a repülőgépvezetők munkarendjében, ennek lényege, hogy kevesebb napra szól a szolgálat, de több munkaórára.

Az Air France és a KLM személyzetek egy része...<br>(fotó: Air France)

Az SNPL szakszervezete 2300 pilótát képvisel, a tagság 83 százaléka szavazott, és 67 százalék fogadta el a javaslatot.

Az Air France vezérigazgatója, Alexandre de Juniac elégedetten nyilatkozott az eredményről, és a pilóták és az érdekképviseletek felelős hozzáállásáról beszélt. Azzal a megállapodással együtt, amelyet a földi kiszolgálókkal korábban sikerült megkötni, ez szilárd bázist biztosít arra, hogy az Air France visszatérjen a növekedési pályára – mondta Juniac.

A Flightglobal emlékeztet arra, hogy a kisebbik pilótaszakszervezet, az SPAF, amely az Air France Regional pilótáit képviselte, korábban munkabeszüntetéssel tiltakozott a választások ellen, de ennek hatását a vezérigazgató minimálisnak minősítette.

...a low cost bázison működő Transaviához kerül <br>(fotó: BA)

A pilóták pozitív döntéséhez nyilván hozzájárult, hogy a társaság 5-6 hónapnyi bérnek megfelelő ösztönzésben részesítette azokat a pilótákat, akik átlépnek a Transaviába, ez az első tisztek esetében 30 ezer, a kapitányok esetében pedig 60 ezer euró körüli összeg. A személyzetek megtarthatják ugyanazt a fizetést, amit eddig az Air France-nál kaptak, de a munkaórájuk 15 százalékkal emelkedik.

2013-ra az Air France a teljes, 49300 fős állományt 5100 fővel akarja csökkenteni, 1700 alkalmazott távozik a cétől a jövő év végéig, 2000 földi kiszolgáló, 900 főnyi kabinszemélyzet és 450 pilóta sorsa bizonytalan.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.