Air Race '17: ismét magyar pilótával!

iho   ·   2017.01.16. 08:45
cim

Megvan az idei versenysorozat résztvevőinek listája, a három újonc egyike a magyar Genevey Dániel! Tehát Besenyei után ismét lesz kinek drukkolni, igaz, egyelőre nem az „első osztályban”, hanem a másik, a Challenger kategóriában, de hát az itteni legjobbaknak innen vezet felfelé az út.

A Red Bull honlapja szerint az 1978-as születésű fiatalember kereskedelmi pilóta és tagja a magyar műrepülő csapatnak, amellyel európai és világversenyeken vesz részt. Genevey családjával együtt Budapesten él, de valójában nagyvilági élete van. Guadeloupe-ben nőtt fel, ahol karrierjét műrepülőgép-modellekkel kezdte, ezt követően pedig Franciaországba költözött, ahol lediplomázott mérnökként, majd az amerikai Virginia Tech Egyetemen mester képesítést szerzett és együttműködött az Európai Űrügynökséggel rakétahajtóművek fejlesztésében. Ezzel egy időben csatlakozott az Air France-hoz, ahol elsőtiszti feladatokat látott el.

A Challenger Cup újoncai (fotók: Red Bull)

Amint megkapta a pilótaengedélyét, szinte azonnal elkezdte a műrepülő kiképzést, nem sokkal később, 2011-ben pedig megnyerte a francia nemzeti Advanced bajnokságot. Ezt követően döntött úgy, hogy ezentúl magyar nemzeti színekben versenyez tovább, Magyarország lett az új hazája, ahol folytatta a műrepülő képzést, és bekerült kategóriája európai top 10-es rangsorába. Genevey élete során több mint 5500 órát repült, de a Challenger osztály neki is új élmény és kihívás lesz.

– Tisztában vagyok vele, hogy a műrepülés egy új dimenziójába kerülök, de úgy érzem, eljött az ideje a továbblépésnek és annak, hogy közelebb kerüljek nagy álmomhoz, hogy egyszer a Red Bull Air Race sorozatában szerepelhessek, ahol a teljesítmény és a versenyzés egy másik világa tárulhat elém. Ez karrierem legfőbb célja, és ez lenne a legnagyobb kihívás – nyilatkozott a Red Bull honlapján Genevey.

Képek a tavalyi első futamról...

Rajta kívül két további újoncot avat a Challenger osztály, köztük az első kínai versenyzőt: a hongkongi Kenny Chiang 27 éves, egyike a legfiatalabbnak, akik beléptek a sorozatba, de ugyancsak a legfiatalabb 747-es pilóták egyike, és ő szerezte az első érmet a kínai műrepülésnek. A harmadik új név: Baptiste Vignes, korábban Advanced világbajnok, most a francia unlimited válogatott tagja. Tovább repül a Challenger kategóriában a tavalyi győztes Florian Berges, nemkülönben mindkét kategória legszebbje, az ugyancsak francia Mélanie Astles.

A nagykategória a Master Class mezőnye változatlan a tavalyihoz képest: 2016 győztese, a német Dolderer, az első helyért harcolt ausztrál Mat Hall, az amerikaiak: Chambliss, Goulian, a tavaly először futamgyőztes japán Muroya, a franciák: Le Vot és Ivanoff, az egyre jobb cseh Sonka és a többiek. A pilóták listáján immár a „legendák” kategóriájában szerepel a versenysorozattól búcsúzott Besenyei és Bonhomme, valamint a tavaly ősszel helikopterbalesetben elhunyt osztrák Hannes  Arch.

A tizedik szezon első futamát ismét Abu Dhabiban tartják februárban, a teljes versenynaptárt azonban még nem hozták nyilvánosságra, tehát csak valamikor később, de még januárban derül majd ki, lesz-e idén is futam Budapesten.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!Mentés

Kapcsolódó hírek