Amikor az egész ország megbénult

Istvánfi Péter   ·   2012.02.14. 19:00
00

A kemény tél már 1986 decemberében kopogtatott, állandósult a fagypont alatti hőmérséklet az országban. Aztán a sarkvidék felől érkező hideg légtömeg és a dél-délkelet felől érkező nagy nedvességtartalmú levegő éppen a Kárpát-medence felett találkozott 1987 januárjában. A két légtömeg keveredése nyomán január 10-én estétől kezdve mintegy 48 órán keresztül folyamatosan szakadt a hó.

Két nap alatt sok helyen 20-40 centiméter hó esett, ami a tartós hideg miatt nem olvadt el, sőt pár nap múlva újra havazni kezdett. A folyamatos havazás során az egész ország megbénult, falvak váltak elérhetetlenné, a gyerekek örömére sok helyen tanítási szünetet rendeltek el. A helyzetet csak súlyosbították a hatalmas hótorlaszokat emelő szélviharok. Az elzárt települések és az elakadt autók, buszok kiszabadításában, illetve a betegek kórházba szállításában a Magyar Néphadsereg – és az akkor még itt állomásozó szovjet haderő – segédkezett. Sok helyre csak tankokkal tudtak eljuttatni kenyeret és tejet.

A BKV egyik hóseprője küzd az elemekkel a Moszkva téren<br/>A képre kattintva galéria nyílik!<br/>(fotó: Komjáthy Zoltán)

A vasúti forgalom akadozott, mivel sok helyen befagytak a váltók. A helyközi buszjáratok nagy része nem közlekedett, és volt, ahol a helyi közlekedést is leállították, például Székesfehérváron.

A kemény tél halálos áldozatokat is követelt. Volt, aki elakadt autójában halálra fagyott, mire kiszabadították, mások fagyási sérüléseket szereztek, miközben arra vártak, hogy kiszabadítsák őket a hó fogságából.

Ha önnek is van saját élménye vagy felvétele 1987 teléről, ossza meg velünk!

Kapcsolódó hírek