Antos: Actros kicsiben

iho/közút   ·   2012.07.18. 11:30
00

Hannover, 2012. szeptember 20–27., International Automobil-Ausstellung. Jelzett napok valamelyikén hivatalosan is lehull a lepel a kiállításon a Mercedes Antos-ról, a gyártó várva várt teherautójáról. Bár a világpremierig még bő két hónap telik el, a csúcsmodell Actros-nál egy számmal kisebb Antos-ról már szinte mindent tudni lehet: a Mercedes kínálatából eddig hiányzó típus 18 és 26 tonna közötti teherbírású, alapvetően terítőmunkákra fejlesztett teherautó.

Mercedes Antos, az Actros kistestvére<br/>(fotók: Daimler)

Tizenháromféle – természetesen Euro6-os – motorral szerelik, az erőforrások teljesítményének spektruma 238 (175 kW) és 510 lóerő (375 kW) közötti. SCR-technológia, AdBlue és részecskeszűrő teszi tisztábbá a kipufogógázt. És ez persze csak az alap, hiszen az Antos kétféle méretű – rövid (S) és közepes (M) –, 2,3 méter széles kabinnal, és 67 (!) különböző tengelytávval készül. Az M típusú Compact Space kivitel teljesen lapos teteje lehetővé teszi különböző kiegészítők, például a raktér hűtőberendezésének elhelyezését a fülkén.

Premier szeptemberben

Az Antoshoz az egy számmal nagyobb Actrosból megismert összes olyan biztonsági berendezés megrendelhető, ami nem éppen szokványos a városi, elővárosi fuvarokra tervezett teherautóknál: EBS (elektronikusan vezérelt fékrendszer, electronically-controlled braking system), minden keréken tárcsafékkel, megemelt teljesítményű motorfék, blokkolásgátló (ABS), kipörgésgátló (ASR) és menetstabilizáló rendszer (SCA). Elérhető lesz az ABA (Active Brake Assist) 3 vészfékrendszer is a teherautóhoz.

Kapcsolódó hírek