Áprilisban is csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az EU-ban

MTI   ·   2019.05.17. 12:23

Az európai autógyártó vállalatok képviseleti szervezete, a brüsszeli ACEA pénteken publikált jelentése alapján a közép-európai térségben azonban emelkedett a forgalomba helyezések száma.

Az ACEA kimutatása szerint áprilisban 1 millió 303 ezer új autót állítottak forgalomba az Európai Unióban, 0,4 százalékkal kevesebbet, mint 2018 áprilisában. A csökkenés már a nyolcadik hónapja, tavaly szeptember óta tart, amikor huszonhárom és fél százalék volt a visszaesés éves bázison. Októberben 7,3 százalékkal, novemberben kereken nyolc, decemberben 8,4 százalék volt az éves csökkenés. Januárban 4,6 százalékkal, februárban egy százalékkal, márciusban pedig 3,9 százalékkal kevesebb autót helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban. Egy évvel ezelőtt, 2018 áprilisában 9,9 százalékkal nőttek a forgalomba helyezések 2017 áprilisához képest.

A legnagyobb piacok közül az idén áprilisban Németországban 1,1 százalékkal csökkentek, Nagy-Britanniában pedig 4,1 százalékkal estek vissza a forgalomba helyezések. Spanyolországban viszont 2,6 százalékos növekedést regisztráltak, Olaszországban másfél százalék, Franciaországban 0,4 százalék volt a növekedés. A forgalomba helyezések elsősorban a közép-európai térségben növekedtek az idén áprilisban, összességében 4,6 százalékkal.

Magyarországon áprilisban az egy évvel korábbinál három százalékkal több, 12 ezer 412 autót helyeztek forgalomba. Romániában 13,9 százalék, Lengyelországban 3,7 százalék, Szlovákiában 5,8 százalék volt a növekedés. Az idei első négy hónapban 2,6 százalékkal 5,3 millióra csökkent az Európai Unióban a forgalomba helyezések száma 2018 első négy hónapjához képest. Németországban 0,2 százalékkal kevesebb autót helyeztek forgalomba, Olaszországban 4,6 százalékkal kevesebbet, Franciaországban 0,4 százalékkal kevesebbet, Spanyolországban négy és fél százalékkal kevesebbet, Nagy-Britanniában 2,7 százalékkal kevesebbet.

Januártól áprilisig Magyarországon 46 ezer 746 új autót állítottak forgalomba, hét százalékkal többet az előző évinél. Romániában 22,8 százalékos, Lengyelországban 0,9 százalékos, Szlovákiában 0,1 százalékos volt az éves növekedés, míg Csehországban 10,4 százalékkal csökkentek a forgalomba helyezések.

Az idén áprilisban a Volkswagen-csoport márkáiból helyeztek forgalomba a legtöbbet az Európai Unióban, 323 ezret, 3,7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ezen belül a Volkwsagen márka forgalomba helyezései 7,2 százalékkal 147 ezerre csökkentek. Az év első négy hónapjában a Volkswagen konszern márkáiból 1 millió 282 ezret helyeztek forgalomba, három százalékkal kevesebbet, Volkswagen márkából pedig 592 ezret, 3,2 százalékkal kevesebbet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek