Atkári: hitelképességének végére ért a főváros

iho/közút   ·   2012.01.22. 11:45

Atkári János, a főpolgármester napokban távozott pénzügyi főtanácsadója a Vasárnapi Híreknek adott interjújában azt mondta, a főváros költségvetési koncepciójának elfogadása óta sokat romlott az önkormányzat helyzete, lényegesen kevesebb bevételre számíthat, mint három hónappal korábban. Úgy fogalmazott: Budapestet nem támogatnia kellene az államnak, hanem valamivel kevesebbet kellene elvenni tőle. Atkári szerint Budapest a hitelképességének végére ért, és ha nem hajt végre további nagyobb korrekciókat, akkor megsérti meglévő hitelszerződéseit is.

A volt pénzügyi főtanácsadó szerint a csőd elkerüléséért változtatni kellene a kiadások és a bevételek szerkezetén. A kiadások csökkentése érdekében le kellene mondani több feladatról. A bevételeket növelő lehetséges források között a dugódíjat és a BKV tarifáinak emelését említette, de azt is hozzátette, hogy a tarifaemelés csak évi egy-két milliárd forintot hozna.

A BKV esetleges államosításával kapcsolatban azt mondta: a MÁV is hasonló helyzetben van, a Malév is nagy terhet jelent. Az államnak nem hiányzik, hogy átvegye a BKV-t is, Atkári szerint ez komolyan szóba sem került.

Kapcsolódó hírek