Átszervezik a budai Vár közlekedését

MTI   ·   2012.06.22. 08:35

Számos, közlekedést érintő projekttel kapcsolódik össze a budai Vár és környékének fejlesztése: egyebek mellett mélygarázsokkal próbálják mérsékelni a parkoló autók számát, elektromos buszokat közlekedtetnének, és már jövő nyáron működik az új beléptető rendszer.

A budai Vár közlekedésfejlesztési koncepcióját készítő Fehérvári és Fekete Kft. szakértője, Dobrocsi Tamás arról beszélt, hogy lépcsőzetesen igyekeznek korlátozni a Várban a parkolást, a járműveknek pedig mélygarázsokat építenek a környéken. Szigorodik a behajtás, és már jövő nyáron új, modern beléptetőrendszer működik majd.

Szólt arról is, hogy a mai buszok helyett környezetbarát, elektromos járművek járhatnak majd, amelyeknek kicsi a zaj- és rezgéskibocsátásuk. A járművekből 24 darabot szereznének be.

Átszerveznék a Várnegyed buszjáratainak útvonalát is, a turistabuszok pedig a Palota úton, a Fehérvári bástyától délre tehetnék le utasaikat, majd a Mészáros utca – Győző utca sarkán lévő, a MÁV tulajdonában álló, használaton kívüli területen kialakítandó parkolóba kellene beállniuk.

A közlekedési szakértő azt is elmondta, hogy a Várbazárnál épülő mozgólépcsőn túl több helyen liftek vezetnek majd a Várba, valamint csillapítják a forgalmat a Lánchíd utcában, ahol szélesebb járda és kerékpárút is helyet kap. A biciklistáknak több ponton is tárolókat alakítanak ki.

Kapcsolódó hírek