Ausztriában is újdonságokat hoz a december, 1. rész: A menetek rendje

iho/vasút   ·   2017.11.26. 16:15
railjet_obb_salzburg_kislid

December tizedike, mint Európában mindenhol, Ausztriában is új menetrendet hoz. Az ÖBB célja, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a menetrendváltással együtt a cég kínálata is minden téren gazdagodjon.

A keleti régióban (Ostregion) a személyvonati, helyi közlekedés kínálatának bővítése a cél. Ezért a tervezett kétmillió többlet-vonatkilométer java része ebben a régióban valósul meg. A kínálatbővítés elsősorban az eddigi ütemes menetrendben található hiányok kitöltését célozza, így egész nap órás ütemben lehet majd eljutni Wien Westbahnhofról St.Pöltenen át Amstettenbe, megállásokkal Wien Hütteldorfban és Tullnerfelden – napi tizenhat alkalommal, oda-vissza. St. Pöltenben közösperonos átszállás kínálnak a Nyugat-Ausztria felé közlekedő távolsági járatokra. A szerelvények kizárólag a Cityjet-vonatnemből lesznek kiállítva.

Összességében Bécsből nyugati irányban óránként három járat fog indulni, óra húszkor a Westbahnhofról, óra harminckor és ötvenötkor a főpályaudvarról.

Taurusok Bécs főpályaudvarán (forrás: Instagram)

A schwechati repülőteret az eddigieken kívül egy új kora reggeli vonat is összeköti a felső-ausztriai városokkal, Linzből, Welsből, Amstettenből és St. Pöltenből reggel 5.57-re a repülőtérre lehet már érni, így a nagy reggeli felszállási hullámhoz ezentúl vonattal is kényelmesen lehet csatlakozni.

December tizedikétől egy további esti vonat révén Innsbruck és Bregenz között egy további, az ütemben tátongó lyukat zárnak be: a 16.30-kor Bécsből induló Railjet 20.51-kor indul Innsbruckból és 23.17-kor érkezik Bregenzbe. Salzburg mellett, Nerumarkt-Köstendorfban egy új csomópont keletkezik, ahol a órás ütemben a Railjetek is megállnak, ezáltal Flachgau és Mattigtal felé is könnyebb lesz az eljutás. Az esti Bécs és Villach közötti vonat, mely Bécsből 18.25-kor indul, ezentúl az ütemhez igazodva közlekedik, megáll Judenburgban, Unzmarktban, Treibach-Althofenben és Veldenben.

A nemzetközi forgalomban is kínálatbővítés várható. Az igényekre való tekintettel ezentúl naponta három vonatpár közlekedik Bécs és az olaszországi Velence között. A kedvelt NightJet-járat mellett további két Railjet indul Velence felé, 6.25-kor és 12.25-kor. Santa Luciáról 9.55-kor és 15.55-kor indul Bécsbe a párjuk.

Csehország irányában is bővül a kapcsolatrendszer. Új vonat indul Prágából Brünnön és Bécsen át Grazba reggel 4.49-kor, a párja 18.26-kor indul Grazból, de csak Brünnig közlekedik. A 100/101-es EC útvonalát Bohumíntól meghosszabbítják Katowicéig.

Közép- és Kelet-Szlovákia is jobban elérhetővé válik: a Bécs és Pozsony közötti REX-járat Pozsonytól IC-ként indul tovább, Zsolnán és Poprádon át Kassára. A Bécs és Frankfurt am Main közötti ICE-járat menetideje mindkét irányban huszonöt perccel rövidül.

Hogy a menetrenden kívül milyen új szolgáltatásokkal készül még az ÖBB a december tizedike utáni időszakra, a következő részben tekintjük át.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek