Az egykori Malév egykori Boeingjai Shannonban

iho/repülés   ·   2012.05.05. 14:45
cim

Néhány napja repült a HA-LOL, a Malév egyik egykori 737-ese: noha a transzpondere még az eredeti lajstromjelet sugározta, valójában már ír jelzéssel és orosz festéssel tett próbautat az ír partok mentén.

A Shannon környékén élő repülésszerető fiatalember, Gaál Péter Zoltán annak a bizonyos szomorú napnak az éjszakáján kezdte fotózni a shannoni reptéren zajló történéseket, amikor a Malév 737-esei (kettő végül Dublinban kötött ki) ide érkeztek a légitársaság összeomlása után. Galériánkban szerepelnek felvételei arról az éjszakáról, majd az azt követő napokról is, amikor elkezdték „rendezgetni” a 737-eseket, sikerült megörökítenie a dublini gépeket is.

Májusi friss képsorozatában azonban már kékorrú Boeingokat nem fedezhetünk fel. Mint arról többször beszámoltunk, a legkisebb, gazdaságosan nem üzemeltethető 737-600-asok Arizonába repültek, szétszerelésre. A többit a bérbeadó sikeresen továbbadta további bérletre. A képeken a 737-esek vagy a Transaero, vagy a Siberia S7 légitársaság színeiben, ideiglenes ír lajstrommal szerepelnek.

A Malév egykori 737-esei...

Az oroszok izmosodó légiközlekedési jelenlétére utal, hogy a műszaki részlegek egyike már a Transaero nevét viseli. Valaha viszont Shannon nem a Malév-gépek végállomása, hanem – a kilencvenes években – a Malév-flotta akkori megújulásának egyik fontos megállója volt: az Everettben átvett és onnan rendszerint Gander érintésével átrepült 737 Classic gépek itt kaptak új belső berendezést (például a HA-LEF).

Gaál Péter Zoltán kigyűjtötte az iho/repülés számára a jelenlegi állapotot: melyik egykori Malév-gép milyen ír jelzéssel melyik orosz társaság gépének átfestve várakozik Shannonban:

S7            ei-ewl  = ha-lok
S7            ei-ewk = ha-lom
S7            ei-ewn = ha-loh
Transaero ei-eux  = ha-lol
Transaero ei-euz  = ha-lor
Transaero ei-etx  = ha-los
Transaero ei-euy  = ha-lop
Transaero ei-euv  = ha-lob
Transaero ei-euw = ha-loi

...új külsővel, új lajstromjellel, más üzemeltetővel<br>Kattintson a képekre, tekintse meg Gaál Péter Zoltán galériáját!

A gépek egy része ezen a hétvégén feltehetően már el is hagyja Írországot. Természetesen további sorsukról is igyekszünk tájékoztatni az iho/repülés olvasóit.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Tükröm, tükröm!

iho/repülés   ·   2024.04.16. 16:00

Micsoda ötlet! A koreai fapados Jin Air tükröket szereltetett a fedélzeti poggyásztartókba. Nem kell már az ülésen tipródni, hogy kiderüljön, van-e még hely a csomagunknak.