Az első év sikertörténete, a RepTár mint uniós fejlesztés

iho   ·   2017.11.17. 16:15
cim

Többmilliárd forintos uniós beruházás eredményeként épült fel a Kelet-Közép-Európában is egyedülálló RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, amely a teljes városrészt felvirágoztatta és több tucat új munkahelyet is teremtett, hangzott el az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének rendezvényén. A 60 ezer négyzetméteren elterülő RepTár Szolnoki Repülőmúzeum 2016-ban nyitotta meg kapuit, és már abban az évben elnyerte „Az Év Turisztikai Attrakciója” címet. A látogatók száma már alig egy hónap után elérte a tízezret.

A múzeum története azonban nem csupán idegenforgalmi szempontból különleges: a RepTár a régi Indóház területén, elhanyagolt környezetben épült fel, létrejötte óta azonban a környék is virágzásnak indult. A projekt fontos része a Szolnok turisztikai kínálatát bővítő és megújító fejlesztés-sorozatnak, amely keretein belül sorra nyílnak az új üzletek, étterem és cukrászda az egykor lepusztult, elhanyagolt környéken. A RepTártól a Tisza-hídig tematikus sétány vezet a Tisza-parton, ahol információs táblákról tájékozódhatnak a turisták, amelyek a RepTár projekt keretében valósultak meg. A táblák Szolnok turisztikai látványosságait mutatják be. A múzeum eddig harminc állandó munkahelyet hozott létre.

(fotók: Zsaludek Endre)

A rendezvényen Zúgó Liliána, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője mutatjta be, hogyan támogatja az Európai Unió a városok fejlesztését és ezen keresztül a gazdaság fejlődését. Majd a RepTár ügyvezető igazgatója beszélt az első tizennégy hónapról.

– A Múzeum megnyitása óta a látogatók száma megközelíti a százezer főt. Népszerűségét egyediségének: a magyar katonai repülés 105 éves történetét interaktív eszközökkel bemutató kiállításának, a számtalan repülőgépnek, a kiemelkedő szakmai munkának, a látogatóközpontú szemléletnek köszönheti – mondta el Kovács Ákos.

Az ügyvezető igazgató hozzátette: „a RepTár nemcsak kiállítóhely, de élményeket és szórakozást kínáló tematikus park is, amely a repülés szerelmesei mellett remek kikapcsolódást kínál családoknak, baráti társaságoknak. A RepTár közösségi szerepvállalása is kiemelkedő. A tavalyi jótékonysági akciót folytatva, 2017-ben a Szolnoki Liget Otthon, Szociális Foglalkoztató Intézet Gondozott Közösségért Alapítványának fejlesztő játékok vásárlására, a december másodikai Jótékonysági Nap jegybevételének hetvenöt százalékát ajánlja fel a gyűjtemény.”

Amint arról portálunk a nyitáskor beszámolt, a korábban bezárt, a szolnoki bázis területén lévő kiállításhoz képest az új helyszín kulturált körülményeket és színesebb turistaattrakciót jelent. Nemcsak étterem épült hozzá stílszerű menütáblával, hanem MiG-29-es szimulátorok és 4D-s moziterem is.

Az alapítók szerint ez a hely nagyságrendekkel vonzóbb, mint az eddigi. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy nagyságrendekkel kevesebb gép fér el itt, a 60 ezer négyzetméteren nyitáskor negyven repülőeszköz volt, valamint kétszáztizennyolc műtárgy: fegyverek, légvédelmi eszközök, katapultülések. Látható a hazai katonai repülést 1914-től bemutató tárlat, aztán van akadálypálya és konferenciaterem, tematikus játszótér gyerekeknek, és légvédelmi rakéták bemutatója.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.