Az erdőgazdálkodásban dolgozik majd a Repülő Bálna

iho   ·   2018.04.29. 13:45
repulgepkislid

Az erdőgazdálkodásoknak fejleszt ki teherszállító léghajót a francia Flying Whales cég. A léghajó a levegőbe emelkedést követően, kikötés, azaz kipányvázás nélkül látja majd el feladatát. A Bloomberg cikke szerint 2021-re ígérik a teherszállító léghajó prototípusának első levegőbe emelkedését. A Flying Whale (repülő bálna) gépet az előzetes hírek szerint Kínában gyártják majd. Hossza várhatóan 500 láb (152 méter) lesz, és akár 60 tonna árut is képes lesz szállítani. A cég stratégiai döntése volt, hogy kifejezetten a faszállítási feladatokra koncentráljanak teherléghajójukkal. Szerintük a rönkök szállítása így nemcsak gazdaságos, de környezetbarát is.

A Repülő Bálna hosszabb mint egy Boeing 747-es. A járművön Héliumos rekeszeket alakítanak ki, ezekkel emelkedik a magasba belső gáznyomással. Kisebb méretű, kiegészítő funkciójú dízel- vagy elektromos motorral is ellátható a jármű – közölték.

A Flying Whales alapítója és vezérigazgatója Sebastien Bougon elmondta, a befektetők közé tartozik a Bpifrance, amely 25 millió eurót injektált a projektbe, valamint az AVIC, Kína fő katonai repülőgép-gyártója. A projekt támogatja a francia ONF nemzeti erdészeti iroda és az ország délnyugati részén található Nouvelle Aquitaine régió is.

Hossza 500 láb (152 méter) lesz, és akár 60 tonna árut is szállít majd (fotó: flyingwhales.com)

A Flying Whales természetesen nem az egyetlen olyan léghajó, amelyet légi teherszállításra fejlesztettek ki, gondolhatunk a Lockheed LMH-1-esére. A Repülő Bálna vetélytársa lesz az Airlander 10 hibrid léghajónak, amelyet a Hybrid Air Vehicles brit cég gyárt, és jelenleg a világ legnagyobb repülőgépe.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek