Perfekt orosz elhárítók

MTI/iho   ·   2017.06.27. 11:53

A felújított szerelvényekkel kapcsolatos helyzet sürgős megoldása érdekében a múlt héten a BKV Zrt. azonnali hatállyal Magyarországra kérte a gyártó Metrowagonmash Nyrt.-t tulajdonló Transmash Holding vezetését, valamint a tervezésben résztvevő vezető szakembereket. A helyszínre kiszálló orosz mérnökök megtalálták és elhárították a felújított szerelvény rendszeres meghibásodásának kiváltó okát.

Mint ismeretes, a múlt hét végén a sorozatosan jelentkező meghibásodások, valamint a szerelvények szállításában tapasztalt késedelem miatt a legsúlyosabb szankciókat helyezte kilátásba a Metrowagonmash-sal szemben és követelte a helyzet azonnali megoldását. Az orosz fél komolyan vette a BKV Zrt. intézkedéseit: a hétvégén Budapestre érkezett a főkonstruktor, illetve a jármű főmérnöke; velük együtt a több mint húsz mérnökből és szakemberből álló szakértői csoport azonnal megkezdte a felújított szerelvények átvizsgálását. A legapróbb részletekre is kiterjedő vizsgálat eredményeképpen megtalálták a kiváltó okot – a szerelvények egyik alkatrészének, az optikai csatoló elemnek hibáját –, amelyet azonnal ki is javítottak. Az esettel összefügggésben a teljes flotta átvizsgálását is végrehajtják.

Ha minden az elvártaknak megfelelően alakul, akkor jövő héten megkezdődhet a szerelvények fokozatos, újbóli üzembe állítása. A BKV Zrt. vonatkozó közleményből úgy tűnik, hogy a társaság minden, a szerződésben foglalt jogával élni fog a Metrowagonmash-sal szemben. A rendszeres meghibásodások miatt hibás teljesítési kötbért, illetve kárátalányt, a késedelmes szállítás miatt pedig késedelmi kötbért érvényesít az orosz féllel szemben. Az első ilyen kötbérkövetelést már be is nyújtották, és minden felmerülő probléma esetén újabb kötbérköveteléssel lépnek fel. Ez azért is érdekes, mert a BKV vezérigazgatója korábban azt mondta, a cég egyelőre nem él a garanciális jogaival, mert bíznak benne, hogy egy-két hét múlva újra forgalomba állíthatják a szerelvényeket. Pedig tíz napra a hat kocsi után több mint 420 millió forintot kérhetnének...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.