A csomópontot csak a Hegyalja út felől az M1-es és M7-es autópálya felé közlekedők tudják igénybe venni. Nekik a forgalmi rend nem változik, a felüljáró változatlan közúti forgalomáteresztő képességgel áll rendelkezésre – írja a BKK közleménye.

A belváros felé haladó forgalom gördülékenységének segítése érdekében a Villányi út/Budaörsi út kereszteződés és a BAH-csomóponti járműosztályozó között a közúti forgalomnak is megnyitják a villamospályát. A Budaörsi út belső sávját a villamosvágányra terelik (ezt a sávot kizárólag személygépkocsik használhatják majd), a Villányi út felől érkező forgalomnak pedig a Budaörsi út kereszteződésében egy önálló forgalmi sávot jelölnek ki a BAH-csomópont felé. Így összesen három sávon haladhat majd a belváros irányú közúti forgalom, amelyet a közlekedési jelzőlámpák hosszabb zöld jelzése is segít. A villamosvágányra terelt közúti forgalom a BAH-csomóponti járműosztályozóba egy ideiglenes átkötőúton csatlakozhat majd be. A Jagelló út és az Alkotás utca felé tartó járműveknek érdemes lesz a villamosvágányra terelt sávot használni, míg az Erzsébet híd a Budaörsi út külső sávjából lesz könnyebben elérhető.

(fotó: Vörös Attila)

A korlátozáshoz kapcsolódva kissé módosul a BAH-csomópont forgalmi rendje is:

  • Megszűnik a Hegyalja útról (az Erzsébet híd irányából) érkezők számára a Villányi út és a Budaörsi út felé történő balra kanyarodás lehetősége a csomópont forgalomáteresztő kapacitásának növelése érdekében. Ez az útirány a jövőben a Hegyalja út–Jagelló úti kereszteződésen át, a visszakanyarodó sáv használatával lesz elérhető.
  • Módosul a Hegyalja út XI. kerület felől érkező szakaszáról az Alkotás utca felé történő balra kanyarodás rendje, a csomóponton belül új jelzőlámpát létesítenek az ezen irányba tartók számára.
  • A BAH-csomópontban a Budaörsi út szélső sávjából csak a Hegyalja út felé jobbra lehet majd kanyarodni, az egyenes, Alkotás utca irányú forgalom a belső két sávon haladhat.

A karbantartási munka során a felüljárón új aszfaltburkolatot építenek, dilatációcserét (a tartószerkezet hőváltozás okozta mozgásait felfogó szerkezet) végeznek, valamint újraépítik a híd szigetelését, cserélik a víznyelőket. Mindemellett javítják a hídszegély külső felületeit, a szegélyeket, a korlátokat, korrózióvédelmet kap a hídszegély belső acéllemeze. A karbantartási munkát még a Lánchíd felújításának kezdete előtt el kell végezni, ezért azt az év többi időszakához képest kisebb forgalmú július–augusztusi időszakra időzítették.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!