Bahart: remek volt a főszezon

MTI/iho   ·   2015.08.29. 13:45
balhajo0

A tavalyi kiemelkedő év volt a társaság életében, hiszen a csapadékos nyár miatt a korábbi évek átlagánál tíz százalékkal több utas váltott jegyet a hajóikra. Ennek megismétlése is jó eredmény lett volna, így viszont elmondható, az idei főszezon felülmúlta a várakozásokat. A jó idő és a nagy programválaszték miatt többen utaztak a Balatonhoz, és bár a hosszan tartó kánikula napközben inkább standokra csalta az embereket, az esti és tematikus hajóprogramok népszerűsége jelentősen nőtt.

A személyhajók 579 ezer utast szállítottak augusztus 23-áig, ami ugyan két százalékos forgalomcsökkenés, ugyanakkor az árbevétel a változatlan jegyárak mellett is három-négy százalékkal emelkedett. Ez annak tudható be, hogy nőtt a kereslet a program-, illetve a túrahajók iránt, így többen váltottak jegyet drágább szolgáltatásokra, hosszabb utakra.

Kompoztunk becsülettel a Balatonon. Meg is lett az eredménye a Bahartnál (fotó: H. Szabó Sándor)

A Szántód és Tihany között közlekedő kompon 825 ezren utaztak, összesen 289 ezer járművet szállítottak, ebből 49 ezer kerékpárt. A tavalyi főszezonhoz képest négy-négy százalékkal emelkedett a szállított utasok és járművek száma, és folytatódott a kerékpárturizmus bővülése is.

A Balatoni Hajózási Zrt. kikötőiben pár százalékkal tovább nőtt a bérlők száma. A cég tizenegy vitorláskikötőjében, ami a tó vitorláskikötői férőhelyeinek körülbelül a harmadát adja, több mint kilencven százalékos a kapacitáskihasználtság.

Idén nyáron augusztus 21-én megdőlt a tíz éves utasszállító rekord: egy napon közel húszezer utas váltott jegyet a hajókra. Ezen a napon köszöntötték a nyár 500 ezredik utasát is. A jövő év lesz a 170. idény a hajózási társaság életében, és ekkor ünnepli 125. születésnapját a Balaton két legrégebbi hajója, a Helka és a Kelén.

A huszonegy tóparti önkormányzat tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Zrt. a tavalyi évet 6,58 milliárd mérlegfőösszeggel és 110,5 millió forint adózott eredménnyel zárta, ami után ötvenmillió forint osztalékot fizetett. A több mint ötmilliárd forintos tőkével, és mintegy hatmilliárd forintos vagyonnal rendelkező cég tavalyi értékesítési nettó árbevétele 2,24 milliárd forint volt, amiben a társaság minimális, 0,9 százalékos többlettel számolt az idei üzleti tervében. Ezt már szinte bizonyosan felülmúlta, hiszen a főszezon nyolcvanöt százalékban meghatározza a társaság eredményességét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek