Béke az óriás szárnya alatt, hogy az orosz Ruszlánok tovább repüljenek...

iho   ·   2017.11.06. 16:15
cim
A világ legnagyobb (több példányban szolgáló) polgári teherszállítójának jövője megér egy okos megegyezést, a háborús állapotok ellenére – így lehet összefoglalni a most zajló tárgyalások lényegét a Volga-Dnepr cargo-társaság An-124-eseinek felújításáról. Az Ukrajnában gyártott, de legnagyobb példányszámban az orosz cég által használt gépek üzemeltetését korábban egy közös vállalat végezte, amit azonban a megállapodásra képtelen partnerek 2015-ben felszámoltak.

Korábban többször olvashattunk híreket arról, hogy Kijev beindítaná a gépek újragyártását is, akkor még szoros orosz–ukrán kooperációban képzelték el a típus felélesztését, de aztán az ukrán–orosz konfliktus nyomán ez szóba sem jöhetett. Sőt, kemény viták zajlottak amiatt, hogy a légialkalmassági bizonyítvány hordozójaként a kijevi Antonov nem volt hajlandó meghosszabbítani az orosz példányok légialkalmassági engedélyét.

Meg kell hosszabbítani az orosz színekben repülő gépek engedélyét (fotók: Volga-Dnepr)

Most viszont a jelek szerint a kölcsönös előnyök legyőzték a kölcsönös ellenségeskedést. A tárgyalásokról kiszivárgott információk szerint a Volga-Dnepr gépek alkalmassá tételét a további üzemeltetésre, gyakorlatilag a nagyjavításukat az ukrajnai Antonov egy külön cége végzi majd, az uljanovszki Aviastar repülőgépgyárban.

Az előnyök pedig: a Volga-Dnepr továbbra is a legfontosabb szolgáltatója lehet a túlméretes áruk légi fuvarozásának, az Antonov pedig komoly bevételhez jut, amellyel talán valóban beindulhat az óriás újabb gyártási ciklusa. Érdekes kérdés ugyanakkor, hogy vajon kiterjedne-e az együttműködés valamilyen formában a továbbra is szemben álló katonai szférákra is, ugyanis a civil felhasználókon túl az orosz légierő is repüli a típus tíz példányát, és nyilván azok is rászorulnak a nagyjavításra.

A túlméretes rakományok bajnoka

Az An-124 Ruszlán valóban egyedülálló konstrukció a polgári légi áruszállításban. Csak egyetlen típus nagyobb, a belőle fejlesztett, négy helyett hat hajtóműves An-225 Mrija, a világ jelenleg legnagyobb merevszárnyú repülőgépe, egyben a legnagyobb teherbírású is, amelynek azonban ebben a pillanatban csak egyetlen példánya üzemel, a félkészen sok éve hangárban tartott másodikat kínai pénzen fogják befejezni. Rajta kívül azonban valóban a Ruszlán az uralkodó a piacon, a hozzá mérhető kapacitású amerikai C5 Galaxy csak katonai szállítógépként dolgozik.

Az An-124-es új változatának gyártását éppenséggel a Volga-Dnepr szorgalmazza. A társaság az igények felmérése alapján ez a Ruszlan méreteihez és teljesítményéhez képest negyven százalékkal nagyobb és ugyancsak negyven százalékkal költséghatékonyabb lenne. A típus 150–170 tonnányi rakománnyal lenne képes 8-10 ezer kilométeres repülésekre, ehhez képest a mostani változat 120 tonnával csak 4500 kilométerre képes. Természetesen az újjászülető tehergépnek új navigációs berendezésekre, modernizált pilótafülkére, és legfőképp a mainál jóval hatékonyabb hajtóművekre lenne szükség, talán azokra, amelyek a majdani orosz–kínai szélestörzsű utasszállítóhoz készülnek.

Leszállás Budapesten (fotó: Budapest Airport)

Az An-124-es polgári szolgálatban lévő aktív állományát a ch-aviation harmincra teszi, közülük a Volga-Dnepr tizenkét, az Antonov légitársaság hét gépet üzemeltet, de ha a nagyjavítás beindul, a huszonegy leállított példány is talán új életre kelthető. Az elölről-hátulról rakodható hatalmas vállszárnyas madarak időnként a magyar reptereken is előfordulnak, Ferihegyen rendszerint a termináloktól viszonylag távol, a torony közelében lévő állóhelyen parkolnak, ugyanilyen gépekkel szállították Oroszországba illetve hozták vissza Kecskemétre a légierő nagyjavított Mi-17-es helikoptereit.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.