Betiltották az elektromos cigarettát a vasúton

iho/vasút   ·   2016.05.19. 21:06

Ennek értelmében tilos lesz elektronikus cigarettát és dohányzást imitáló elektronikus eszközöket használni a közösségi közlekedési eszközökön és a közforgalmú intézményekben.

A MÁV közleménye szerint „a vasúttársaság nem intézkedik külön ez ügyben, ugyanis a dohányzást tiltó táblák, az utastájékoztatási intézkedések – az új szabályozást követően – az e-cigaretta tiltására is vonatkoznak.

A jogszabályban előírt tájékoztatási kötelezettségének a vasúttársaság továbbra is eleget tesz. A hatályban lévő tilalmat a MÁV-csoport az összes területén, épületében és járművén grafikusan vagy szövegesen megjelenítette: 2014-ig 3750 dohányozni tilos táblát, 5700 dohányozni tilos matricát, valamint 2500 dohányzóhely táblát és 1400 dohányzóhely matricát helyezett ki.

A cél eddig is az volt, hogy a dohányzással összefüggő szabályokat az utasok a figyelemfelhívások – hangos utastájékoztatás, piktogramok – segítségével megismerjék. Ennek eredményeként kimutathatóan csökkent a vonatokon a tiltott dohányzás: míg 2012-ben 158, 2013-ban 124, 2014-ben 71, 2015-ben 52, idén májusig már csak 8 utasra szabtak ki bírságot a vonatokon a dohányzási tilalom megszegéséért. Az e-cigarettával kapcsolatos panaszok nem jellemzők, az elmúlt időszakban ilyen jellegű észrevétel nem érkezett a vasúttársasághoz.

A MÁV-csoport azért sem tervezi újabb figyelmeztetések elhelyezését, mivel a törvény eddig is meghatározta a szükséges tájékoztatók alkalmazását. A változás mindössze annyi, hogy ezentúl a vasúttársaság egységesen kezeli a dohányzás tiltásának szabályait a hagyományos, illetve az elektronikus dohánytermékek esetében is.

A vonaton a jegyvizsgáló a közszolgáltatási szerződés alapján jogosult és köteles a rend fenntartására, ennek körében a dohányzó utassal szemben 8 ezer forint pótdíjat számít fel, egyúttal a tiltott dohányzás miatt a hatóságnál jogszabály alapján megteszi a bejelentést. Amennyiben az utas a helyszínen elismeri és vállalja a fizetési kötelezettséget, elegendő a jegyvizsgáló személyzet intézkedése. Ha azonban nem hajlandó a helyszínen kifizetni az előírt pótdíjat, illetve nem működik közre adatai megadásában, a rendőrség közreműködése is szükségessé válhat. A vonaton felvett jegyzőkönyv az ÁNTSZ-nél tett feljelentés alapja, az utas a szabálysértési bírságról a hatóságtól kapja meg a határozatot.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek