Birkapásztor és Messi. Ovis kapitány és Gandalf a gépen

Márványi Péter   ·   2016.02.07. 08:45
cim

Indul a járat, startolnak a hajtóművek, kezdődik a kötelező műsorszám. De a műsorszám az elmúlt években sok járaton, sok légitársaságnál átalakult. Eleinte különleges egyéni produkciók szinesítették a dolgot, volt légi utaskísérő, aki egy remek rap-számot csinált a biztonsági bemutatóból, mások stand-up comedy stílusban adták elő, akadt, aki balettszerűvé emelte a mutogatást, egy Finnair-csapat Delhi felé indiai táncot mutatott be.

De megjelentek az első különleges biztonsági videók is. A légitársaságok az első visszhangok után rájöttek: a biztonsági bemutatókat az utasok jelentős része nyilván nem figyeli száz százalékos odaadással, de ha valahogyan megfűszerezik a szokásos szöveget és mozdulatokat, akkor ez talán élénkebbé teszi az utasok figyelmét is. Lehet, hogy nemcsak az utasításokra, vészkijáratokra, egyebekre koncentrálnak, de ha egyáltalán odafigyelnek valamiért, akkor több az esély, hogy meg is jegyeznek valamit az egészből.

Az ilyen remek kis alkotások a pilótafülke személyzetét is feldobják...

Másrészt a biztonsági bemutató akár remek promóciós lehetőséggé is alakítható. Akár a légitársaság, akár a célország, akár mindkettő valamiféle bemutatkozásává, népszerűsítőjévé. Így keletkezett például legutóbb a Qantas videója, amelyen igazából egyetlen igazi utasszállító sem jelenik meg, maximum egy gyalogsárkány. A szövegeket jellegzetes ausztrál figurák mondják el, jellegzetes környezetben. (Jellegzetes kiejtéssel persze...)

Az Air New Zealand azt használja ki, hogy vadregényes tájai a Gyűrűk Ura sorozat helyszíneként váltak sokak számára vonzóvá. A regény/filmfolyam figurái költöznek a gép fedélzetére, még a gonosz gyíkember is, bár ő sokkal kevesebb instrukciót kapott szerepként, mint mondjuk a bájos fülű légiutaskísérő kisasszony. Persze azon sem kell túlságosan meglepődnünk, ha a másodpilóta sem a szokásos.

Egészen remek és kedves ötlet a TUI-é: ha már olyan mosolygós a logója, legyen mosolygós a videója is. A személyzet és a bemutató közönsége egyaránt maximum alsós, de leginkább óvodás, amiből olyan apró önellentmondás is keletkezik, hogy a filmbeli utazóközönség, a méretei miatt, nem biztos, hogy tényleg rálát a bemutatóra. De persze ettől még a dolog bája és kedvessége semmiben nem szenved csorbát.

Az utolsó két videó, amit a megosztókon felkutattunk, azt jelzi, a legnagyobb és legelegánsabb társaságok is rájöttek arra, mennyi érdekes lehetőség nyílik valami pluszra, amit a bemutatóval nyújthatnak. Az ötcsillagos Qatar az általa is szponzorált Barcelona stadionjába helyezi át a történéseket, mind a pályára, mind a lelátókra. És persze ez aztán valóban ragyogó alkalom arra, hogy a legnagyobb, legünnepeltebb focisztárok szerepeljenek, és persze egyben reklámozzák a társaságot. Messinek elég csak úgy ott lenni a kisasszony mellett egy pillanatra, de az is jó ötlet, hogy a tilosban bagózónak a futballbíró mutat pirosat, az pedig a maga módján elgondolkodtató, ahogy csinos lányok szorulnak oxigénre a sztárok közelében.

Végül: nekem leginkább a Delta kis mozija volt az igazán kellemes meglepetés. Egyfelől, mert lám, a világ legnagyobb légitársaságainak egyike is hajlandó oldani a merevségeket, derűsebbé tenni a szokásos sematikus bemutatót. Másfelől ráadásul nem egyetlen nagy ötlet, hanem számtalan kisebb kíséretében. Persze itt is vannak apró hibák, hiszen ha a felszállás előtt elektromosan már nem szabad tésztát keverni, akkor ugyan lehet elméletileg folytatni fakanállal, ám maga a tálca fel kellene, hogy legyen hajtva. De ahogy egy-egy pillanatra megjelenik például a medvekucsmás fickó vagy a kiskakas, a lapotopos pasi mögött a golyós abakusz, az mind-mind kedves és jó momentum; nekem leginkább a kislány tetszett, aki felteszi az oxigénálarcot a babájára, de szigorúan csak azután, hogy ő már viseli. Így is lehet: minden megvan hagyományosan is, de minden egy kicsi játékkal fűszerezve.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.