Biztonságos a repülőtér áramellátása, új alállomás

iho   ·   2014.01.17. 09:50
cim1

A budapesti repülőtér hosszú távú energiaellátását és üzembiztonságát is tovább javítja az a frissen elkészült ELMŰ alállomás, amelyet Vecsés város határában adtak át az áramszolgáltató és partnercégeinek szakemberei, adja hírül a Budapest Airport. A nagyteljesítményű állomás a repülőtér mellett a térség energiaellátását is biztosítja majd, így növelve a szolgáltatás színvonalát Budapest déli kerületeiben, valamint Vecsés és Gyál településeken.

(fotók: Budapest Airport)

Ezzel jelentősen bővült és tovább javult a budapesti repülőtér áramellátásának minősége. Az alállomásából öt új 10 kilovoltos kábelről kapja az áramot a repülőtér. A fejlesztéshez a Budapest Airport több százmillió forinttal járult hozzá. A Vecsés határában lévő alállomás valódi XXI. századi beruházás, hiszen a csúcstechnológiás létesítményből, amelyet magyar és német szakemberek építettek, még nem sok található az országban.

A repülőtéri rendszerek legmagasabb szintű üzembiztonságát a szakemberek ezúttal sem bízták a véletlenre: az új vecsési alállomásra telepített három nagyteljesítményű trafóból kettő (egyenként 31,5 megavoltamper teljesítmény!) felel a repülőtér biztonságos energiaellátásáért. A repülőtér ezen túlmenően rendelkezik másik irányból kiépített független tartalék áramellátással is. A budapesti repülőtér villamosenergia-szükséglete egy kisebb városéval vetekszik, ám az itt található rendszerek többszörösen is túl vannak biztosítva.

A repülőteret üzemeltető Budapest Airport 2009-ben kezdte el a repülőtér áramellátásának nagyszabású fejlesztését. Az átalakítás oka az üzembiztonság növelése mellett a repülőtéren végbement új beruházások (pl. a SkyCourt utasforgalmi épület) többlet energiaszükséglete volt. A többéves fejlesztés legfontosabb mérföldköve a vecsési alállomás beüzemelése volt. Ennek révén a repülőtér megfelelő és biztonságos energiaellátása, beleértve a ma még csak tervezőasztalon lévő beruházásokat, még hosszú évekig biztosított.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.