BKV: a Siemens vizsgálja a 4-es metrón történt üzemzavarokat

MTI/iho   ·   2017.01.10. 15:19

Az MTI azzal kapcsolatban kérdezte a közlekedési társaságot, hogy sajtóhírek szerint múlt héten utasokkal együtt túlfutott a 4-es metró Kelenföldön. A BKV Zrt. válaszában azt írta, a 4-es metróvonalon ez elmúlt időszakban több hibaesemény történt, ami a PPE-rendszer üzemzavara miatt következett be.

„A PPE feladata, hogy a peronról a vágányzónába esetlegesen beeső utasok védelmében a vonatot megállítsa, illetve az utasokra veszélyt jelentő nagy feszültséget lekapcsolja. Ezek a hibák jellemzően periférikusak, például a számítástechnikai rendszerelemek áramellátásában beálló pillanatnyi kimaradások, amelyre a rendszer – a magas szintű biztonság érdekében – az utasforgalom leállításával válaszol” – írta a BKV.

Hozzátették: a hibákra jellemző, hogy legfeljebb egy-két perces zavart okoznak, de az utasbiztonságot semmilyen módon nem befolyásolják. Az eseteket jelezték a Siemens felé, aki azonnal megkezdte a hibák okainak feltárását. A problémát a BKV garanciális hibának tekinti. A Siemens jelenleg is dolgozik a hiba elhárításán, bővebb információt csak a vizsgálatok lezárulta után áll módunkban nyújtani – tette hozzá a közlekedési társaság.

A BKV kiemelte azt is, hogy saját üzemeltetői tapasztalatai, illetve a nemzetközi tapasztalatok is egyértelműen azt mutatják, hogy az automata üzemmód – többek között az emberi mulasztás lehetőségének kizárásával – lényegesen biztonságosabb a hagyományos vonatvezérlésnél.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek