BKV: törvényes az eljárás

MTI   ·   2013.08.23. 16:40

A törvényi keretek betartásával zajlik a csoportos létszámleépítés, az előírt egyeztetéseket a BKV időben lefolytatta – tájékoztatott a közlekedési társaság.

A sztrájkbizottságot létrehozó szakszervezetek tegnap közölték, hogy az aznapi tárgyalási fordulóban sem sikerült megállapodniuk a BKV vezetőségével az elbocsátandó dolgozók létszámáról. Az eredeti tervek szerint kétszáz embert küldtek volna el, de csütörtökön már 170 dolgozó felmondásáról tárgyaltak.

A BKV erre reagálva tudatta, hogy az új autóbusz-üzemeltetési modell bevezetése következtében mintegy 13 százalékos piacvesztés következett be, ezért van szükség a csoportos létszámleépítésre. A központi üzemi tanáccsal a BKV a 15 napos határidőn belül megegyezett, és megkötötte a megállapodást. Ez nem vonatkozik a szakszervezetekre, de a törvény így is lehetőséget biztosít a leépítés végrehajtására.

Nemes Gábor, a Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezete – Egységes Közlekedési Szakszervezet (KKDSZ-EKSZ) vezetője tegnap azt mondta, a szakszervezet a tárgyaláson felrótta a BKV-nak, hogy megkezdte a leépítésben érintettek előzetes tájékoztatását, holott a létszámról még nem egyeztek meg. A tárgyalások várhatóan jövő kedden folytatódnak.

Kapcsolódó hírek