Bodrogköz tiltakozik a kamionok miatt

iho   ·   2013.07.30. 09:32

A KRESZ módosítása miatt az 51. paragrafus 14. pontja „a nehéz tehergépkocsik e rendelet eltérő rendelkezése hiányában lakott területen kívül csak autópályán, autóúton és főútvonalon közlekedhetnek.”

A Bodrogközben élők ezt úgy értelmezik, hogy a nem célforgalomként közlekedő nehéz tehergépkocsik, azaz a kamionok nem használhatják többé a Kisvárda és Sárospatak között a bodrogközi alsóbbrendű útvonalat – idézi a lakosokat a Borsod online.

– A gyakorlat ennek ellentmond, hiszen szinte ugyanannyi kamion rója az utat ezen a szakaszon – mondja a cigándi Gál Béla. – Ezt az utat nem ilyen gépjárművek elbírására tervezték, ezért most hiába kátyúznak ezen az útvonalon, a kamionok egy-két hét alatt ugyanúgy tönkreteszik az utat. nem igazán értjük, hogy ha hoztak egy szabályt, azt miért nem lehet betartani?

A kérdést a portál továbbította Egyedné Novodonszki Éva főtanácsosnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensének, aki a következő választ adta:

– Az adott útszakaszon a sárospataki és a sátoraljaújhelyi rendőrkapitányság munkatársai fokozottan ellenőrzik a kamionokat, és a szabályszegők ellen fellépnek, azaz büntetéseket szabnak ki. Néhány esetben azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen a külföldről érkező kamionos bemutatja a határon megváltott viszonylati jegyet, ahol az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kifejezetten ezt az útszakaszt jelöli meg haladási iránynak a kamionosoknak. Ilyen esetekben természetesen nem büntetjük meg a kamionosokat.

Megkereste a portál a kérdéssel Kibédi-Varga Lajost, az e-útdíj szakmai projektszóvivőjét: miként fordulhat elő, hogy egy olyan útszakaszra adnak ki viszonylati jegyet, ami elvileg tiltott a kamionok számára, de a pénteki kérdéskre hétfő késő délutánig még nem érkezett válasz.

Kapcsolódó hírek