Boeing-Airbus verseny: nettóban az amerikaiak vezetnek

iho   ·   2014.09.06. 11:15
verseny_cim

Mind a Boeing, mind az Airbus igen erős időszakot zár, a cégek rendelésállománya 2014 első nyolc hónapjában meghaladta az ezret. Egész pontosan a számok úgy néznek ki, hogy az Airbus 1001, a Boeing 1004 gépre kapott rendelést.

Érdekes az is, ki mikor tudott igazán nagy üzleteket összehozni. Az Airbus, amely nagyon figyel a renoméjára, illetve arra, hogy megerősítse pozícióját – amelyet saját maga mint a világ legnagyobb repülőgépgyártója állít ki magáról – fontosnak tartja, hogy a nagy nemzetközi rendezvényeken megverje riválisát a versenyben: ez idén Farnborough-ban tökéletesen sikerült, darabszámra jóval több gépre sikerült fix szerződést vagy opciós lekötést összehoznia az amerikaiakhoz képest.

Az érdekes azonban épp az, hogy az ezután következett csendesebb időszakban a Boeing igencsak elhúzott, és augusztusban százhét gépre hozott össze szerződéseket, míg az Airbus gépei közül a múlt hónapban csak huszonegy talált gazdára.

Az igazi különbség azonban úgymond nettóban adódik, vagyis ha az elmúlt nyolc hónap rendelései számából levonjuk a visszamondások számát: ez az Airbus esetében 279, a Boeing esetében pedig csak 3 volt. Így aztán a nettó rendelésállomány az első nyolc hónapban az Airbusnál 722, a Boeing esetében 941 gép.

Az Airbus azzal érvel, hogy a lemondások magas száma mögött valójában sok esetben a más típusra, például a keskenytörzsű gépcsalád esetében az új hajtóművekkel repülő neo-változatra való (jövőbeni) áttérés húzódik.

Egyes elemzők a Reuters szerint azonban a visszamondásokat a légi iparág ismételt elbizonytalanodásához kötik: idén már elég sokan elég sokszor felvetették, hogy az elmúlt időszak hatalmas gépvásárlásai ugyanolyan veszedelmes buborékok, mint amelyek kipukkanása más iparágakban erősen hozzájárult a válsághoz. A nagy gyártók azonban épp Farnborough-ban igyekeztek meggyőzően cáfolni ezt a tételt.

Ami az új gépek átadását illeti, egyelőre ebben is a Boeing vezet, egész évre az európai cég 626, az amerikai 715–725 repülőgép forgalomba állítását tervezi.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.