Boeing-duett Le Bourget előtt – videó!

iho   ·   2017.06.17. 11:15
cim

Amint ezt már néhány éve megszokhattuk, a Boeing a nagy szalonok előtt mindig meglepi a közönséget egy elképesztően látványos filmmel, ami tulajdonképp összefoglalása annak, amit a lelkes közönség láthat majd akár Farnborough, akár Le Bourget egén. Ugyanakkor a maga módján még többet kapunk, mert a dolog természeténél fogva a légibemutatókon csak alulról, azonos szögből figyelhetjük egy-egy gép mozgását, míg ezek a videók mintha odarepítenének bennünket, nézőket is a gépek közelébe, együtt repülünk velük, kötelékezünk a kamerázott madárral.

A Boeing videója a már szokásos, látványosan meredek felszállások után ezalkalommal ráadásul annyiban is eltér a korábbiaktól, hogy két típust együtt mutat be a maguk természetes közegében, olykor különlegesen szép háttérrel, a Sziklás-hegység csúcsai előtt (a felvételek rendszerint Moses Lake replőterén és környékén készlnek): az egyik a keskenytörzsű MAX-sorozat új példánya, a 9-es, a másik a szélestörzsű Dreamliner-család leghosszabb tagja, a 787-10. Az emberi szemet ismét becsapják az arányok, a sokkal nagyobb és valójában testesebb 787-es karcsúbbnak tűnik, mint a saját szárnyaihoz képest kicsit kövérebb 737-es madár. De ez nem von le semmit a látvány értékéből: ráadásul így, hogy két géppel repüljük a képzeletbeli köteléket, még intenzívebb az élmény. Kérdés, hogy  miképp zajlik majd a bemutató Párizsban, vagyis ott is egyidőben és akár formációt alkotva repül-e a két Boeing.

Akárhogy is, a videó alatt érdemes komolyan venni a kiegészítést, felvételek néha annyira fantasztikusak, hogy biztos akad, aki gyanakodni kezd, de nem: minden képkocka eredeti légifelvétel, nincs számítógépes trükközés, vagy machinálás makettekkel. Korábban már bemutattuk, hogy az erre szakosodott cégek miképp tudnak ilyen hihetetlen felvételeket produkálni: most a Boeing az Airborne Film francia–amerikai stábjára bízta a végrehajtást.

Érdemes egy pillantást vetni az ő honlapjukra is, amelyen szintén találhatunk rendkívül szép légi felvételeket, de sokaknak talán elég, ha megírjuk: ez a cég készítette a franciák néhány éve bemutatott Les Chevaliers du Ciel című filmjét, amit a viszonylag egyszerű, de túl sokat nem sugárzó Vadászpilóták név alatt futtattak a hazai mozikban. Nos, lehet, hogy a film sztorija, drámai felépítése és karaktereinek sora nem túlságosan hiteles és nem igazán meggyőző, de a légifelvételek több mint csodálatosak.

Ahogy a honlapon világossá válik, ezeket a felvételeket sokféle eszközzel képesek elkészíteni, a drónoktól kezdve a helikopteren át a kétmotoros Piper Aerostarig, amellyel például remek reklámfilmeket forgattak Renóban vagy a Boneville-i sóstó regényes környezetében – figyelem, a werkfilmben fel is tűnik egy pillanatra: a Mustangot Nigel Lamb repülte! És persze ott van a tekintélyes sebességre és magasságra képes Learjet, gyaníthatóan a Boeing-mozihoz is a kis kéthajtóműves hordozta a stabilizált kamerákat. De a legérdekesebb snitteket nyilván akkor tudják lőni, amint ez az itt látható werkfilmból is kiderül, amikor nem egy plusz gépről videóznak, hanem egyrészt apró felvevőket építenek a pilótafülkébe, másrészt egyes harci gépek nem bombákat vagy rakétákat, hanem több kamerát magába foglaló függesztményeket hordoznak a szárnyuk alatt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.