Börgöndi előzetes: a katonák is jönnek!

Kelecsényi István   ·   2016.09.09. 08:45
cim

Székesfehérvár idén ünnepli repüléstörténelmének 100. évfordulóját. Az Albatrosz Repülő Egyesült és a Székesfehérvári Repülésért Alapítvány az év fő programjaként szeptember 11-én a Börgöndi Repülőnapon állít ennek emléket.

(fotó: Magyar Régi Vitorlázórepülő Sport Alapítvány)

A polgári és kereskedelmi repülőgépeken kívül, a Magyar Honvédség is komoly programmal érkezik. Látható lesz Józsa Dávid vitorlázó műrepülő világbajnok és Veres Zoltán motoros műrepülő Európa-bajnok bemutatója.

Reggel 9 órakor kezdődik a program L-29 Delfin érkezésével, majd 10 órától Mi-8/17 helikopterekből ejtőernyős ugrásokat láthat a közönség. 10 órakor avatják föl az emlékművet az irányítótoronynál, majd a repülőnap megnyitója következik.

(fotók: Kelecsényi István)

11 órától Jet Ranger forgószárnyas bemutató, majd az old timer repülőgépeké a légtér. Po-2, Rubik R-18C Kánya, Gerle 12, Boeing Stearman, Bücker 131 és 181 emelkedik a tervek szerint a levegőbe. Az égen, de a földön is szolgáltat izgalmas, sőt, akusztikus élményeket a Magyar Régi Vitorlázórepülő Sport Alapítvány: elhozza a csapat a már a Vigadóban kiállított Bleriot XI-est, a látogatók hallhatják is az Anzani motor jellegzetes járását. Továbbá repülni fog a Grunau Baby IIb típusú repülőgép és a földön látható lesz az R-22 SV SuperFutár C prototípus is.

Délben AN-2 repülőgépből ugornak ejtőernyős-bemutatót. A katonai blokk 14 órakor kezdődik, először JAS-39 Gripen szóló, majd AN-26-os demót láthat a közönség. Utóbbi igazi kuriózum, hiszen az Ordító Egérrel ritkán repülnek bemutatót. Utánuk ismét Mi-8/17-ből ejtőernyős ugratás lesz, majd Imreh Lajos Mi-2-vel mutatja be remélhetőleg sok füsttel, hogyan kell mesteri módon vezetni a „Csirkecombot”.

A következő ismét ritkaság, KA-26 bemutató, Dányádi Miklóssal a pilótafülkében. 15 órától újabb ejtőernyős ugratás szintén AN-2-ből. 15.30-tól Józsa Dávid Swift S1 vitorlázóval és várhatóan virtuóz műrepüléssel, majd Veres Zoli MXS-sel fog fű alatt és magasban egyaránt bemutatót repülni. A repülőnap 16.30-kor L-29 Delfin-felszállással zárul.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.