Börtön a pilótának repülési okmányok hamisításáért

iho/repülés   ·   2011.08.24. 10:24

Bírósági eljárásig jutott egy 2005-ben történt baleset ügye. A New York közelében lévő Teterboro repülőtéren egy Bombardier Challenger CL-600-1A11 típusú üzleti gép felszállás helyett túlfutott a reptér kerítésén, és belerohant egy raktárba. A gépen 11, a raktárban három személy sérült meg. Az NTSB vizsgálata kiderítette, hogy a CL-600-ast a felszállási úthosszhoz képest túlterhelték üzemanyaggal, a repülőgép súlypontja a felszálláshoz előírtnál jóval előbbre volt, így a gép orrát a pilóta nem tudta elemelni a betonról. A repülés előtt a személyzet egyik tagja sem ellenőrizte a terhelési és súlyponthelyzetet.

A gépet üzemeltető Platinum Jet Management nevű cég pilótái rutinszerűen „módosították helytelenül” a súly- és súlypontdokumentumokat, hogy az iratok azt mutassák, hogy a gépek az előírásoknak megfelelően repülnek. A vállalkozás besorolása nem jogosította fel a Platinumot azokra a charter-repülésekre, amelyeket végrehajtott, ez ügyben a vizsgálók a szövetségi légügyi hatóságot, az FAA-t is hibáztatják a nem megfelelő ellenőrzés miatt. A Platinum több alkalmazottja börtönbüntetésre kell, hogy számítson, a szerencsétlenül járt gép pilótájára a bíróság már kiszabta a hat hónapnyi szabadságvesztést.

Kapcsolódó hírek

Repülés Repülésbiztonság

Leáll a Boeing rentoni üzeme

iho/repülés   ·   2024.01.25. 15:00

Szokatlanul őszinte és világos útmutatást adott az FAA, az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala a Boeingnek arról, az utóbbi idők fejleményei után mi a teendője – a repülőgépgyártó hosszú rehabilitációs folyamat előtt áll.