Bővült a szófiai metró

iho/vasút   ·   2016.07.22. 13:45
400px_szofia_m2_vitosa

Az eredetileg 2014-re átadni tervezett, 26,4 millió eurót kóstáló beruházást július huszadikán avatta fel Bojko Borisszov bolgár miniszterelnök és a bolgár főváros metróhálózatát üzemeltető Sofia Metropolitan vezérigazgatója, Sztojan Bratojev. A 2012-ben megnyitott kettes vonal új, 1,3 kilométer hosszú, a James Bourchier megállótól déli irányban a Vitosáig vezető föld alatti szakaszának építési munkálatai két évig tartottak. A költségek nagy részét, huszonkét millió eurót a 2014–2020 közötti uniós költségvetési forrásokból finanszírozták – írja az International Railway Journal.

Szófia 2012-ben megnyitott második metróvonala egy 1,3 kilométeres szakasszal bővül a napokban. A felvételen az új déli végállomás, a Vitosa látható (fotó: Railway Gazette)

A Sofia Metropolitan becslései szerint a bővítés a kettes vonalon közel húszezerrel növelheti a napi utasszámot, a két vonalból álló, ám negyven kilométernél is hosszabb szófiai metróhálózat napi utasforgalma pedig 335 ezerről 350 ezerre emelkedhet. A hálózat azonban hamarosan tovább bővül: már építik a harmadik vonalat, melynek átadása 2019-ben várható. Bulgária első automata üzemű metróvonalán a Siemens és a Newag konzorciuma által épített szerelvények fognak közlekedniadja hírül a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek